A segítő szeretet

A segítő szeretet

A kistárkányi születésü Blanár Gabriella 18 éve Kisgéres református lelkésze. Korábban néhány évig Gömörben, Nagybalogon teljesített szolgálatot. Tizenegy évvel ezelőtt néhány keleti lelkész társával együtt elvégezte a Károli Gáspár Református Egyetem hanvai kihelyezett tagozatán a mentálhigiénés képzést, aminek nagy hasznát vette lelkészi munkája során.

Közvetlenül a Covid előtt a szomszédos öregotthonban szokott helyettesíteni. Az a kedves, szeretetteljes, közvetlen és felszabadult hangulat, amit az idősek otthonában tartott istentiszteletek alkalmával tapasztalt, kellemesen meglepte.

Aztán a járvány lecsengett, megtanultuk, hogyan zökkenjünk vissza életünk megszokott ritmusába. Mivel Gabriella úgy érezte, nagyon hiányoznak neki az idősek, idén tavasszal arra gondolt, felkeresi az intézmény igazgatóját és felajánlja neki az idősek mentálhigiénés gondozásának a lehetőségét. Az igazgató pozitívan állt a régióban is újdonságszámba menő lehetőséghez, s mint bevallotta, nem is tudott arról, hogy helyben fellelhetőek ilyen szakképesítéssel rendelkező emberek.

Felidézik a régmúltat, megkeresik azt, hogy miért lehetnek még hálásak, mi az, ami jó, és mi az, amit még el kell intéznie az idős embernek. Ahogy mondja Blanár Gabriella lelkész, elég sokan depressziósak lesznek, amikor bekerülnek az idősotthonba, eluralkodik rajtuk a feleslegesség és a haszontalanság érzése, és ebből kifolyólag gyorsabb a leépülésük.

Hírdetés

Az is jól bevált, hogy az időseken túl az ápolókkal is foglalkozik a lelkésznő, szintén jellemzően egyéni beszélgetések keretében, de adott esetben akár csoportosan is.

Ez egy kicsit nehezebb, mert az alkalmazottak szabad idejükben maradnak ott a beszélgetésekre, de a 2×45 perces foglalkozást követően Gabriella azt tapasztalta, hogy jó hatással van az alkalmazottakra, ha kibeszélik gondjaikat, megtanulnak csapatban dolgozni. Ez utóbbi azért is fontos, mert tudatosíthatják, hogy a fáradtságuk, kimerültségük ellenére is erőt tudnak venni magukon, és egy kicsit nagyobb türelemmel, odafigyeléssel mindannyian jobb közérzettel dolgozhatnak.

Az 55 bentlakó idős személy zömében nő, őket már jól ismeri az otthonban dolgozó szociális munkás. Ő szokta beosztani, mikor kivel ajánlott a lelkésznőnek elbeszélgetnie.

Megjelent a Magyar7 2023/44. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »