A román Mekk Mester fagyban is aszfaltoz

A román Mekk Mester fagyban is aszfaltoz

A hanyagul és kontár módon elvégzett munka szimbólumává vált Romániában egy reklámhős, aki egy személyben megtestesíti a hozzá nem értés archetípusát. Csőtörés, áramkimaradás esetén vagy szakadó esőben aszfaltozó munkások láttán az országban mindenki Dorel „beavatkozásán” derül vagy bosszankodik.

Több mint egy évtizede annak, hogy az egyik romániai szeszesital-gyártó fergeteges kampánnyal tette közismertté a piacra frissen bedobott konyakmárkáját. A több sorozatból álló reklámspot főszereplője egy mamlasz segédmunkás, amúgy is lanyha munkakedvüket állandó évődéssel és poénkodással elütő kollégáinak céltáblája. A reklámfaló közönség még ma is jót szórakozik azon, amint a Dorel keresztnévre hallgató melóssal a közben ostáblázó munkatársai árkot ásatnak, homokot lapátoltatnak a billenős kocsiról, vagy hasznos útmutatásokkal látják el, miként forgassa a csákányt – amivel sikerül is átvágnia a földbe fektetett elektromos vezetéket.

Dorel immár fogalommá vált, s egyfajta romániai Mekk Mesterként vonult be a köznyelvbe. Ha valahol kontár munkát észlel a lakosság vagy a sajtó, rögvest úgy emlegetik, hogy Dorel keze van a dologban. Például amikor az új kerékpársávot út menti fákon vezetik keresztül, vagy – ahogy a nyáron a székelyföldi Homoródalmáson történt – amikor az újonnan épült híd előtt az út közepén „felejtenek” egy villanyoszlopot. Noha a dilettantizmus archetípusává vált szaki jóindulatához a legtöbb esetben nem fér kétség, a hozzá nem értésen túl a kitalált figura a lustaság és a hanyagság védjegyévé vált, akit különös balszerencse üldöz.

Világhírűvé vált

Hírdetés

Az internet jóvoltából nemrég az egész ország azon szórakozott, hogy az erdélyi Nagyenyeden egy útépítő cég dolgozói úgy aszfaltoztak le egy parkolót, hogy közben érintetlenül hagytak egy ottfelejtett személygépkocsi által elfoglalt részt. – Először azt hittem, hogy viccről van szó, keresgéltem is a kandi kamera után… Made in Romania – kommentálta a történteket egy helyi lakos. Egy kelet-romániai település diákjai idén ősszel meglehetős késéssel kezdték a tanévet, mivel a helyi polgármester által kirendelt közmunkások az iskola régi épületszárnyának lebontása során súlyosan megrongálták a százezer euróból újjáépített tanintézetet is. – Nem szólt senki, hogy itt húzódik a fővezeték – védekezett egy szakmunkás, amikor egy városi ivóvízhálózat korszerűsítési munkálatai közben az exkavátorral átvágta a vízvezetéket, ami egy egész utcát árasztott el.

A híres nagyenyedi körbeaszfaltozott autó…

Ennél súlyosabb problémát okozott december közepén az új bukaresti metróvonal alagútját ásó – mellesleg Szent Borbáláról elkeresztelt – fúrópajzsot irányító szakember. A metróépítést kivitelező spanyol–olasz–román konzorcium dolgozójának figyelmetlensége miatt a pajzs áttörte egy félig kész metróállomás vasbeton falát. Emiatt a román elnöki hivatal közelében húzódó sugárúton mintegy húszméteres szakaszon megereszkedett az aszfaltréteg, a forgalmat január közepéig megtiltották a környéken, öt lakóházból pedig legkevesebb egy hónapra kilakoltattak negyven embert. Egyébként Paulo Coelho jóvoltából Dorel világhírnévre is szert tett, a brazil író ugyanis közösségi oldalán közzétett egy romániai munkatelepen készült felvételt, amelyen tíz munkás a lapátnyelet támasztva figyeli, amint egyetlen kollégájuk árkot ás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »