A román kormány suttyomban megnyirbálná a kisebbségek nyelvi jogait

A román kormány suttyomban megnyirbálná a kisebbségek nyelvi jogait

A kormány alattomosan megszüntette volna azt a kötelezettséget, hogy a kisebbségek szabadon használhassák anyanyelvüket például a műemlék épületek vagy emlékművek feliratozása során. Az RMDSZ résen volt.

„Az RMDSZ minden eszközzel a magyar kisebbség jogait védi és gyarapítja. Ma megakadályoztuk a szenátusban a nyelvi jogaink csorbítását” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a Szövetség javaslatára módosította a szenátus a kormány rendeletét, amellyel a műemlékek és emlékművek magyar nyelvű feliratozását akarta eltörölni.

A hatályos törvény értelmében, amelyet az RMDSZ vívott ki korábban, magyarul is feliratozni kell az emléktáblákat, illetve a szobrokra, műemlékekre kihelyezett táblákat is, amennyiben azok magyar vonatkozásúak. Ezt a rendelkezést a jelenlegi kormány törölni akarta – hívta fel a figyelmet Cseke Attila.

Turos Lóránd szenátor, a felsőház kulturális szakbizottságának tagja hozzátette: az RMDSZ módosítása továbbá kimondja, hogy a román nyelv után rögtön, második helyen kell szerepeljen a magyar felirat, nem utolsóként, a nemzetközi nyelvek után.

Hírdetés

Turos Lóránd kiemelte azt is: az RMDSZ javaslata, amelyet elfogadott a szenátus, nemcsak a törvényes lehetőséget teremti meg a műemlékek magyar feliratozására, hanem kötelezővé is teszi azt.

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, és az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

Forrás: maszol.ro

Borítókép: rmdsz.ro

The post A román kormány suttyomban megnyirbálná a kisebbségek nyelvi jogait appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »