A Római-partiak Karácsony lemondását követelik

A Római-partiak Karácsony lemondását követelik

KariGeri a Római-parton is felfestette a maga biciklisávját.

A Királyok útja, Nánási út árvízvédelmi vonal kijelölésével kétezer lakost és hetven hektárnyi területet rekesztett ki az árvízi védekezésből. Tarlós szerint nem szakmai szempontok alapján döntöttek.

Ami könnyen lehet, mert Karácsony Gergely eleve Facebook-posztban jelentette be a döntést, mint aki tart attól, hogy a lakosság nagy felháborodásának adott volna hangot egy nyilvános bejelentés esetén. Tarlós István a Hír TV-ben elmondta, hogy szerinte Budapest jelenlegi vezetése nem szakmai szempontok alapján döntött arról, hogy a Római-parton hol legyen az árvízvédelmi gát. Emlékeztetett rá, Karácsony Gergelyék évek óta mondják, hogy a Nánási út–Királyok útján kell megépülnie a védelmi rendszernek, de „2019 óta mégsem csináltak semmit.”

Ehhez képest Karácsony érveiben nem az ember védelme szerepel az első helyen, hanem a fáké. Mint írja: „Ez óvja meg a legfontosabb természeti értékeket, ez a biztonságosabb és ennek van nagyobb társadalmi támogatottsága.” Karácsony rögzítette, „A főváros ezzel a nyomvonallal számolva fejezi be a részletes tervezést, és egyeztetéseket folytatunk annak érdekében, hogy a beruházás európai uniós forrásból megvalósulhasson. A lényeg addig is: maradnak a fák a Rómain!”

Hogy mit jelent a nagyobb társadalmi támogatottság, azt nem említette, mint ahogy a döntés tudományos megalapozottságát sem.

Az lenne a nagyobb társadalmi támogatottság, hogy a helyben lakókat, a leginkább érintetteket képviselő Egyesület a Rónai-partért alelnöke, Egri Gábor a döntést elfogadhatatlannak tartja? A Hír TV-nek elmondta: „Reggel hazudnak, délben hazudnak, este hazudnak. Bűnt követnek el. Nincs helyük ebben az országban, nincs helyük Budapest élén, követeljük az azonnali lemondásukat.”

Érdekes, hogy Tarlós István föl tudta sorolni, milyen tudományos intézmények segítségét kérték ki korábbi döntésük meghozatalakor. Ezek: a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Vízügyi Főigazgatóság, a Vízügyi Tudományos Tanács, a MÉLYÉPTERV. A legszebb az egészben, hogy az ország legkvalifikáltabb tudós testületei egytől egyig a vízparti védőgát megépítését támogatta, és nem a Királyok útja–Nánási út változatot.

Hírdetés

Pont azt, ami megvédené az ott élő kétezer ember biztonságát is. Pont azt, ami a legészszerűbb megoldás lenne. Lehet, hogy Karácsony szerint a budapestiek éppen ezt, a vadregényes természetességét szeretik benne a legjobban. Az viszont nem kérdés, hogy itt nem a kirándulók, hanem az ott élők biztonságának szavatolása az első. Ráadásul ez a verzió a tudomány álláspontját is teljesíti.

Igaz, néhány fát ki kellene vágni. De milyen lelkiismerettel feküdne le esténként Karácsony Gergely akkor, ha az ő döntése alapján az áradó Duna kiöntené otthonukból a part mentén élőket. Vagy az neki nem számít? A gengszterfőnökről mondták a temetésén: tiszta lelkiismerettel halt meg, mert soha nem használta.

Hogy kinek a szekerét tolja Karácsony Gergely ezzel a lakosságellenes megoldással, az kérdés. Ám a Városháza viselt dolgaira előbb utóbb mindig fény szokott derülni. Valószínű, itt sem lesz másképp.

Szerencsére még nem végleges a döntés. Búzás Antal Győző, az Egyesület a Római-partért elnöke azt mondja, „Nagyon reméljük, hogy ez a gondolkodás meg fog változni és revideálják a nézetüket.” Mi is nekik szurkolunk meg annak a Tarlós-féle józanságnak, amely megmutatta, hogy igenis lehet a kétezer helyben lakó számára is szakszerű és biztonságos megoldást találni.

Nem kell minden képtelen helyre biciklisávot pingálnia Karácsony Gergelynek. Persze, ha ő így akar kampányolni a jövő évi önkormányzati választásra, akkor csak rajta. Ennél jobb kampányötletet nem is adhattam volna neki…    

Horváth K. József

A szerző szerkesztő

www.magyarhirlap.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »