A repedezett sarkak durva problémákra is utalhatnak

A repedezett sarkak durva problémákra is utalhatnak

A kiszáradt, repedező, hámló sarok jó esetben csak egy kis kiszáradás, és az otthoni ápolás, vagy egy pedikűrös gyorsan helyre tudja hozni. Van azonban, amikor sajnos komolyabb problémát sejtet a tünet.

Ha a hámlás viszketéssel is jár, akkor szinte bizonyos lehetsz benne, hogy egy gombás fertőzést nyertél magadnak, de a bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy néha-néha előfordul az is, hogy a gomba csak hámlást okoz, viszketést nem, vagy alig – írja a bien.hu.

A pontos diagnózist csak bőrgyógyász tudja felállítani, de ha minden különösebb előzmény nélkül hirtelen hámlani kezd a sarkad, vagy a talpad bőre, jobb minél előbb a végére járni a dolognak!

Ha egyszer elkaptad a fertőzést, sajnos nagyon gyorsan terjedhet, és a gomba esetleg a lábkörmeid alá is bekerülhet, a kezelése pedig itt már sokkal macerásabb. Arról nem is beszélve, hogy a bőrről megfertőzött köröm visszafertőzheti a bőrt, ami ismét megfertőzi a körmöt… Egy szóval jobb, ha nem vársz ölbe tett kézzel a fejleményekre, mert egész nyaras küzdelmet akaszthatsz a nyakadba.

Az edzőterem egyébként is táptalaja lehet a bakteriális vagy gombás fertőzéseknek, de ha olyan gyakorlatokat végzel, amelyek megizzasztanak – és mi másért mennél az edzőterembe? – akkor még nagyobb az esélye annak, hogy elkapsz valamilyen fertőzést.

Lehet, hogy banálisnak hangzik, de fontos, hogy mindig cseréld le edzés után a zoknidat, sőt, ha lezuhanyozni nincs lehetőséged, akkor dobj a táskádba egy nedves törlőkendőt, és legalább ezzel töröld át, majd szárítsd meg a lábadat, mielőtt tiszta zoknit húzol.

Ha nem tapicskolsz egész nap az izzadtságban, sokkal kisebb az esélye, hogy az esetlegesen összeszedett baktériumok elszaporodnak a lábadon, és hámlást, bőrszáradást okoznak.

Hírdetés

Még csak a strandra sem kell menned, tudod, hogy legalább az arcod bőrét akkor is érdemes egy fényvédő krémmel óvnod, ha csak a munkahelyedre indulsz.

Az igazán forró napokon azonban, főleg, ha nyitott cipőben vagy, nem szabad megfeledkezned a lábfejed bőréről sem, a strandon pedig tényleg kend be alaposan még a talpadat is!

Gondolj bele, hogy ez az a bőrfelület, ami alig lát napfényt, most pedig lehet, hogy az égnek dobva sütteted majd. Ha nem vigyázol, az UV sugarak gyorsan megpörkölik, de legalábbis durván kiszárítják az érzékeny bőrt.

Az ekcéma a bőrgyulladás egyik leggyakoribb típusa, így van rá esély, hogy életed során te is találkozni fogsz vele. Ugyan gyakrabban inkább a lábujjak között jelentkezik, a sarkakon, a lábfejen, a talpon, gyakorlatilag bárhol felütheti a fejét a viszketéssel, égő, kellemetlen érzéssel és hámlással járó betegség.

A viszketés miatt az ekcémát elég nehéz nem észre venni, és a legjobb, amit tehetsz, hogy azonnal orvoshoz fordulsz vele a megfelelő krémért. Ez már csak azért is fontos, mert ezzel csökkentheted a kellemetlen, viszkető érzést, és megelőzheted a vakarózást, ami a lehető legrosszabb dolog, amit az ekcémás bőrrel tehetsz.

Ha erre a betegségre gyanakszol, ne kísérletezz házi gyógymódokkal, mert idővel úgyis a bőrgyógyásznál kötsz ki, aki a házi kencék hatására módosult klinikai kép alapján esetleg a pontos diagnózist sem tudja rögtön felállítani, így csak a saját gyógyulásodat nehezítenéd.

A kiszáradás fáradékonnyá tesz, nehezebben tudsz koncentrálni, megfájdulhat a fejed, és igen, elkezdhet miatta hámlani a sarkad.

A dehidratált ember bőre hajlamosabb lesz a hámlásra, és mivel a lábfejedet egyébként is folyamatosan dörzsölheti a cipő, könnyen lehet, hogy éppen itt indul be a folyamat.

A kiszáradás semmilyen szinten nem tesz jót neked, és bár már ez is kellemetlen, a sarok repedezésénél sokkal komolyabb következményei is lehetnek, szóval ne felejts el inni – főleg most, hogy jön a melegebb idő!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »