A rendalapító Boldog Gellért szobrát avatták fel a Máltai Szeretetszolgálat pomázi kórházában

A rendalapító Boldog Gellért szobrát avatták fel a Máltai Szeretetszolgálat pomázi kórházában

A Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere, Fra’ John Timothy Dunlap jelenlétében avatták fel a rendalapító, Boldog Gellért szobrát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pomázi szakkórházának udvarán szeptember 18-án. A szobrot Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyázmegye segédpüspöke, a Máltai Rend tiszteletbeli káplánja áldotta meg.

Az ország egyik legnagyobb pszichiátriai kórházát 2022-ben vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az intézményt ekkor nevezték el a Szuverén Máltai Lovagrend első nagymesteréről.

A korábban Gálfi Béla pszichiáter nevét viselő kórházat 1957-ben alapították, az intézmény 1991-ben egyetemi oktató kórház lett, majd az idős betegek arányának növekedésére is tekintettel a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz került át.

A szoboravató ünnepségen Erőss Loránd, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének ispotályosa idézte fel az intézmény történetét, megemlítve, hogy az első páciensek a rehabilitáció során még mezőgazdasági munkát végeztek. Az intézményt fenntartó szeretetszolgálatról kiemelte, hogy számos idős, pszichiátriai beteget vett át, akikről a családjaik már nem tudnak megfelelően gondoskodni.

Hírdetés

A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Fra’ John Dunlap, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymestere Bodog Gellértről beszélt, aki a 11. században az első kórházat vezette Jeruzsálemben, a rend intézményei pedig azóta is korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül ellátnak mindenkit. A nagymester örömét fejezte ki, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kórháza a rend első vezetőjének nevét viseli, követve szellemiségét is.

A szobrot Martos Levente Balázs, az Esztergom-Budapesti Főegyázmegye segédpüspöke, a Máltai Rend tiszteletbeli káplánja áldotta meg. Beszédében kitért arra, hogy a Boldog Gellért személye ma is fontos üzenetet közvetít, mert az első ispotály alapítója már több mint 900 évvel ezelőtt is a teljességet kereste az emberekben, akiknek nemcsak a testi, hanem a lelki szenvedése is gyógyírt kívánt, a Máltai Szeretetszolgálat kórháza pedig az ő példáját követi.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »