A régió belügyminiszterei: egyelőre marad a határellenőrzés

A régió belügyminiszterei: egyelőre marad a határellenőrzés

Egy ideig még biztosan marad az ellenőrzés a cseh-szlovák, illetve az osztrák-szlovák határon is, mivel még mindig sokan lépnek be illegálisan a schengeni övezetbe és utaznak tovább Magyarország irányából, Szlovákián, Csehországon, valamint Ausztrián keresztül Németországba.

Az illegális határátlépések megnövekedéséről és az emiatt bevezetett határellenőrzésekről tárgyalt Pozsonyban a szlovák, a magyar, a cseh és az osztrák belügyminiszter.

Roman Mikulec (OĽaNO) szlovák tárcavezető elmondta, a Magyarországgal közös, dél-szlovákiai határszakaszon nem tervezik, hogy ellenőrzést vezetnek be. A magyar rendőrökkel együttműködve járőröznek és próbálják meg feltartóztatni az embercsempészeket. Az illegális határátlépést elkövető személyek ellátására pedig sátrakat, ételt, takarókat biztosítanak a határ menti önkormányzatoknak.

Hírdetés

Vít Rakušan (STAN) cseh belügyminiszter pedig arról beszélt, a prágai kormány hetente újraértékeli, fenn kell-e tartani az ellenőrzést a cseh-szlovák határon. Erre most szerdán kerül sor. „Szinte biztos azonban, hogy az eredetileg bejelentett 10 nap letelte után nem ér véget a határellenőrzés” – jelentette ki Rakušan, mivel csak így tuják korlátozni az illegális határátlépést elkövető személyek mozgását. Hozzátette, idén 1200 százalékkal növekedett a Csehországban tapasztalt migráció.

Gerhard Karner (ÖVP) osztrák belügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy embercsempészet elleni intézkedéseket az egyes államoknak össze kell hangolniuk.

A magyar tárcavezető, Pintér Sándor (Fidesz-jelölt) arról beszélt, az illegális határátlépések megnövekedése veszélybe sodorja a Schengeni rendszert. Bár korábban Mikulec is arról beszélt, Szlovákiába, majd Csehországba, illetve Ausztriába is Magyarország felől érkeznek illegálisan az emberek a schengeni övezetbe, Pintér a déli magyar határon épített kerítés szerepét hangsúlyozta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »