A régi új köntösben: ez a vintage (X)

A régi új köntösben: ez a vintage (X)

Ha röviden akarjuk megfogalmazni, mi is az a vintage stílus, akkor egy olyan romantikus és nosztalgikus irányzatra kell gondolnunk, ami a régiből varázsol újat. 

Ez által megőrzi a régi korok értékeit és emlékeit, de modern köntösbe bújtatja azokat, ami egyedülállóan bájos hangulatot eredményez.

A DODO csapatától megtudhatod, hogy mitől olyan különleges ez a stílusirányzat, honnan ered, de arra is kapsz ötletet, hogy honnan szerezz be vintage stílusú bútorokat.

A vintage jelentése

A vintage angol szó, amit két külön területen is használtak szakkifejezésként: a borászatban és a fotográfia területén is. A borászatban a vintage egy régebbi vagy egy különösen jó minőségű bor megfelelője. A fotózásban pedig azt a másolatot nevezték vintage kópiának, ami az eredeti negatívval egy időben készült, és a művész az aláírásával látta el.

A vintage mára életstílussá nőtte ki magát, így jelen van a lakberendezésben, divatban és az esküvői dekorációkban is.

Hogyan alakítsd ki otthonodban a vintage stílust?

Hírdetés

Akkor vagy igazán szerencsés helyzetben, ha szereted a bolhapiacokat, garázsvásárokat. Érdemes néhány tematikus vásárra ellátogatnod, hogy igazán különleges darabokat tudj beszerezni.

A vintage előszeretettel ad új funkciót a régi tárgyaknak, és úgy használja fel őket. Ilyen lehet például az öntözőkannából lett virágcserép vagy a varrógép asztalából egy gyönyörű fürdőszobabútor. 

A vintage stílus az 1920-1970 közötti részletgazdag, békebeli, természetes anyagokat használja fel és gondolja tovább. A falak általában fehér színűek, vagy esetleg nagyon halvány pasztell színűek. Az egyik falon megtörheted az egyhangúságot egy természet ihlette, virágos tapétával vagy egy vegyes méretű, kopottas keretű fotókollázzsal. Mivel a természetességen nagy a hangsúly, a padló általában rusztikus parketta vagy hajópadló. Ezeket akár még a fal borítására is használják. A nyílászárók is tükrözik a nosztalgikus báját a vidéki otthonoknak. A nagy méretű fa ablakoknak pedig hangulatos kiegészítői a zsalugáterek vagy a spaletták. 

Bútorok

Azok a bútorok illenek a vintage koncepcióba, amelyeken nyomot hagyott már az idő vasfoga. Kifejezetten jól áll nekik, ha vannak kisebb karcolások, sérülések a felületen. Sőt, gyakran a tökéletes felületű bútorokat direkt varázsolják kopottas felületűvé. Mivel ezek is fa alapanyagúak, gyakran látszik a fa erezete, ami egy extra természetességet biztosít a bútor számára. Válassz részletgazdag, nosztalgikus hangulatú, ívelt lábú tálalószekrényeket, kanapékat vagy süppedős fotelt, ezekkel tuti vintage hatást érhetsz el!

Ha máris kedvet kaptál az új bútor kiválasztásához, ami méltó darabja a vintage stílusú otthonodnak, akkor a DODO webáruházban mindenképp nézz szét!

Kiegészítők, textíliák

A kiegészítők tekintetében is fontos szerepet játszik a fa, de bármit felhasználhatsz, ami a természetes és rusztikus, így például a kő is közkedvelt anyag a vintage stílus esetén.

A textilek meghittséggel, puhasággal ruházzák fel otthonodat, ezért bátran használj minél több díszpárnát, konyharuhát, ágytakarót. A vintage tipikus anyaga a csipke, ami elegáns párosítás a kopott bútorokkal.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »