A pszichológiai vizsgálatnál többet követel a Pedagógusok Szakszervezete

A pszichológiai vizsgálatnál többet követel a Pedagógusok Szakszervezete

A pszichológiai szűrés kevés, nagyon kemény egészségügyi vizsgálatnak kell alávetni a pedagógusokat – mondta Totyik Tamás alelnök.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos hivatalból átfogó vizsgálatot indított a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért, de ez a vizsgálat egyben lehetőséget adhatna a múltbeli visszásságok feltárására is: az alapvető jogok biztosa tekintse át, hogyan sérül a gyermekek oktatáshoz való joga a pedagógushiány miatt.

Totyik Tamás alelnök az InfoRádióban felidézte, hogy a Pedagógusok Szakszervezete 2022. október 4-én és 5-én az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala fővárosi és területi irodáinak petíciót adott át az ügyben, de öt hónap kevés volt rá, hogy a beadványokra válasz érkezzen.

„Örülünk neki, ha a gyermeki jogok védelmében lépéseket tesznek, de szerintünk a legnagyobb sérelmet a gyerekek ezzel szenvedik el, hogy az alapvető oktatáshoz nem fognak hozzájutni a szakemberhiány következtében” – mondta a PSZ alelnöke.

A gyermeki jogok helyzete azért került napirendre, mert fény derült egy óbudai pedagógiai asszisztens pedofíliagyanús ügyére, ennek nyomán a kormányzat a pedagógusok pszichológiai vizsgálatát is felvetette. Totyik Tamás szerint a szakszervezet ennél többet szeretne elérni.

„Mi azzal értenék egyet, ha az egészségügyi vizsgálatok sokkal komolyabbak lennének a pedagógusok körében, és a megelőzésre helyeznék a hangsúlyt, hogy a kiégés és a mentális problémák leküzdésével egy sokkal minőségibb oktatáshoz tudjanak jutni a gyerekek.

Hírdetés

A pszichológiai szűrés kevés,

nagyon kemény egészségügyi vizsgálatnak kell szerintünk alávetni a pedagógusokat, hogy lélekben és testben is egészséges kollégák foglalkozhassanak a gyerekekkel” – mondta a PSZ alelnöke.

Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »