A PS ifjúsági szervezete szerint az izraeli kormány háborús bűnös

A PS ifjúsági szervezete szerint az izraeli kormány háborús bűnös

Újabb jelét adta a PS és annak ifjúsági szervezete, hogy ideológiai szempontból egy antiszemita felhangtól sem mentes, szélsőséges pártról van szó. A PS ifjúsági szervezet felszólította Robert Kaliňákot, hogy „ne üzleteljen bűnözőkkel”, ebben az esetben Izraelre és az izraeli kormányra utaltak.

Szlovákia ugyanis izraeli, Barak légvédelmi rendszereket fog vásárolni az Auerospace Industries (IAI) vállalattól. Erre reagált a PS ifjúsági szervezete, amely korábban is közölt antiszemita bejegyzéseket.

A PS ifjúsági szervezete ráadásul kedden arról közölt bejegyzést, hogy az ügylettel Szlovákia „közvetve egy apartheid rezsimet támogat”.

fogalmaztak, hozzátéve:

„Felszólítjuk a kormány, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi intézményeket és ne paktáljon le háborús bűnösökkel, legyen szó akár Izraelről, akár Oroszországról”

fogalmaztak.

Hírdetés

Tegyük hozzá, hogy Izrael házai hadműveteleit sokféleképpen lehet értelmezni, el is lehet ítélni, de a PS ifjúsági szervezete olyan retorikát üt meg, ami a mai nyugati radikális baloldali mély antiszemitizmusára jellemző.

Az sem mellékes, hogy maga a PS is erősen zavarban van Izrael miatt. Mivel az Egyesült Államok külpolitikája teljes mértékben Izrael mellett áll (annak ellenére, hogy a Natenjehu-kormányt a progresszív Biden-adminisztráció igyekezett kívülről megdönteni), ezért nem mernek ellentmondani ennek az iránynak. Ugyanakkor a pártot nem csak a politikai érdek, hanem főleg az ideológia tartja össze, márpedig a progresszívok által képviselt ideológia hemzseg a zsidóellenes vonásoktól.

Példának okáért ott van Tomáš Valášek, aki a PS védelmi és biztonságpolitikai „szakpolitikusa”, aki a Hamász október 7-i terrortámadása másnapján (amely során 1200-1400 ember veszett oda, fiatalkorú nőket erőszakoltak meg, egész apró gyermekeket is megkínoztak, embereket elevenen elégettek) azt írta a Facebookon, hogy „megértőnek kell lenni a palesztinok tettével” szemben.

A dolog érdekessége, hogy a Facebook sem Valášek, sem a PS ifjúsági szervezetének bejegyzését nem törölte – szemben például azokkal a posztokkal, amelyek azonnali tűzszünetre szólítanak fel az orosz-ukrán háború kapcsán

E sorok írója elítéli mind az orosz, mind a gázai háborút. Ennek a cikknek nem az a célja, hogy helyesnek vagy helytelennek állítsa be Izrael vagy a Hamász tettét, hanem hogy felhívja a figyelmet a kettős mércére és arra a szélsőséges politikai mainstreamre, amit ma progresszivizmusnak neveznek. Jelenleg a progresszív mainstream a háború eszkalálását sürgeti Ukrajnában, de közben azonnali tűzszünetet követel Gázában. Apartheidnek nevezi az izraeli kormányt, de fennállva tapsol a náci németek oldalán harcoló ukrán háborús veteránnak. Izrael katonai támogatásának megszüntetését követeli, miközben Ukrajnáért a világháborút is bevállalná.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »