A pénzügyminiszter szerint nem lehet egyszerre szülői bónuszt és teljes 13. havi nyugdíjt is fizetni

A pénzügyminiszter szerint nem lehet egyszerre szülői bónuszt és teljes 13. havi nyugdíjt is fizetni

Nem lehet egyszerre szülői bónuszt és teljes összegű 13. havi nyugdíjt is fizetni, ezt nem bírná el a költségvetés – jelentette ki a kormány szerdai ülését követően Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy a koalíciós tanácsnak kell megoldást találnia.

„Megerősíthetem, hogy a szülői bónusz és teljes 13. havi nyugdíj ügyében még a héten összeül a koalíciós tanács. Ha megszületik a megoldás, tájékoztatunk” – tette hozzá Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter. Az SNS ragaszkodik a szülői bónusz megőrzéséhez, ha nem nyújtanak helyette más segítséget az időseknek.

Hírdetés

Figyelmeztetett, hogy a teljes összegű 13. havi nyugdíj kifizetése a szülői bónusz módosítása nélkül 440 millió eurós kiadást jelentene az államkasszának.

A teljes összegű 13. havi nyugdíj bevezetését jövőre tervezik, megegyezne az átlagnyugdíj összegével. Az ehhez szükséges pénzt részben a szülői bónusz módosításával teremtené elő a munkaügyi tárca. Jövőre a szülői bónuszt már nem a munkavállaló gyermeke járulékbefizetéseinek egy részéből fizetnék ki, hanem mindenki a jövedelemadója 2%-át ajánlhatná fel a szüleinek.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »