A pártok többsége helyesli az étkeztetési támogatást, az SaS bírálja

A pártok többsége helyesli az étkeztetési támogatást, az SaS bírálja

A pártok többsége helyesli az étkeztetési támogatást, az SaS bírálja Mészáros Richárd2023. 02. 07., k – 20:43

Szinte az összes jelenlevő képviselő megszavazta az anyagi szükséghelyzetben nyújtott támogatásokról szóló törvény módosítását, amely ismét bevezeti az étkeztetés támogatását az óvodák utolsó évfolyamában és az alapiskolákon. A pártok többsége helyesli az étkeztetési támogatást, az SaS kritizálja.

„Győzött a józan ész. És ezzel főleg a gyerekek és a szülők nyernek. Nem akarom ezt is túlpolitizálni, szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, ez a mi közös sikerünk itt, a parlamentben” – jelentette ki a szavazás után Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke. A módosító javaslatot Petra Krištúfková, a Sme rodina képviselője terjesztette elő.

„Rettenetesen örülök, hogy jóvá lett hagyva a gyerekek ebédjének támogatása, hogy a legmagasabb, ötödik sávban. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok beszerzését az állam állja, az iskolák pedig megengedhetik maguknak, hogy a lehető legjobb ebédet kínálják” – mondta a képviselő.

Kapcsolódó cikkünk

A parlament kedd délután jóváhagyta a Sme rodina hirtelen benyújtott javaslatát.

Májustól újra az állam fogja támogatni az óvodák utolsó évfolyamának, valamint az általános iskolások diákjainak étkeztetését, döntötte el kedden a parlament.

A javaslat értelmében a támogatás összege az óvodások esetében fejenként 1,4 euró, az alsó tagozatosoknál 2,1 euró, a felső tagozatosoknál pedig 2,3 euró. A támogatást a szülőknek akkor kell kérvényezniük, amikor az iskolai étkeztetésre jelentik be a gyermeküket.

Az, hogy az ebéd teljesen ingyenes lesz-e, egyelőre nem tisztázott, az állam ugyanis csak az ételek hozzávalóinak árát téríti. Arról, hogy ehhez a szülőknek mennyit kell hozzáfizetniük, az az önkormányzat dönt, amely alá az érintett iskola vagy étkezde tartozik.

Hírdetés

Az intézkedés 110 millió euróba kerül az államnak, amelyre Igor Matovič (OĽaNO) expénzügyminiszter szerint már elkülönítették a forrásokat a költségvetésből, mégpedig a különadókból, ill. újra jöhet a bankadó.

A javaslat kissé váratlanul került a parlament napirendjére: Petra Krištúfková, a Sme rodina képviselője nem önálló javaslatként, hanem az anyagi szükséghelyzetben lévők segélyezéséről szóló törvény módosításaként terjesztette be a képviselők elé. Krištúfková az indoklásban úgy fogalmazott, a folyamatosan növekvő megélhetési költségek – pl. a dráguló energia- és élelmiszerárak – indokolják az állami segítség újbóli bevezetését.

Az ellenzéki képviselők szerint azonban a javaslat elfogadása a koalíció választás előtti kampányának része. Még az előző kormány idején a Smer is elfogadott egy ilyen módosítást, ám az új kormány eltörölte azt, mondván, az intézkedés nem elég széles körű. Ján Richter, a Smer képviselője a vita során azt mondta Krištúfkovának, ezzel a javaslattal megvonta a bizalmat Milan Krajniak munkaügyi minisztertől.

„Mert ő volt az, aki módosította az ebédek támogatását. Ki kell mondaniuk, hogy hibázott, és neki is ki kell mondania, hogy hibát követett el”

– mondta a volt munkaügyi miniszter.

Krištúfková szerint Milan Krajniak nem hibázott és a támogatás megszüntetése nem az ő ötlete volt. „Az akkori koalíciós partner, az SaS szabta azt a feltételt, hogy meg kell szüntetni az ingyenebédet. Az SaS már nincs a koalícióban, ezért visszaállíthatjuk az étkeztetés támogatását” – reagált a Sme rodina képviselője.

(nar, TASR, HN)

A Sme rodina végül az OĽaNO-val is megállapodott a javaslat támogatásában, a mozgalom először kritizálta az intézkedés magas költségeit, végül megállapodtak, hogy a szabályozott szubjektumok különadójából lesz fedezve.

„Ma ismét betettünk egy kulcsfontosságú téglát a családbarát ország, a családbarát Szlovákia falába. A gyerekenkénti 200 eurós támogatás mellett, amely a családi pótlékból és az adóbónuszból áll össze, itt van körülbelül 50 euró is az ingyenebédek formájában” – jelentette ki Igor Matovič, az OĽaNO elnöke.

„Az ingyenebéd, a Smer szociális kormányzásának szimbóluma, visszatér. Szégyen, hogy a jobboldali kormány megszüntette” – bírálta a kormány korábbi lépését Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke. Szerinte ezzel a jobboldal igazat adott a Smernek, amely a kormányzása alatt bevezette a támogatást.

Az SaS a szükséghelyzetben nyújtott támogatásokról szóló törvénymódosítás egészét támogatta, az étkeztetési támogatásnál tartózkodott. „Nincs értelme ilyen szociális támogatást adni azoknak is, akik erre anyagilag nincsenek rászorulva. Most ez történt. Világosan meg kell mondani, hogy ez hiba volt” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke. Hozzátette, ingyenebédet csak azoknak a gyerekeknek kellene kapniuk, akiknek a szülei nem keresnek eleget. „De ezeknek a gyerekeknek most is ingyenebéd jár” – emlékeztetett.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »