A pápám három tévedése

Nagy szomorúsággal írom ezeket a sorokat. Az utóbbi években párszor a beleharaptam a tollamba, hogy nehogy véletlenül tévedjek. De most már majdnem biztos vagyok benne: Az én Ferenc pápám a politikában és a történelemben is téved…

(..)

Első tévedés: Európa multikulturális gyökerei

 

Májusban Ferenc pápa egy interjúban az Európa keresztény identitását és gyökerét firtató kérdésnél elmondta a véleményét, miszerint a földrész történelmi gyökerei multikulturálisak.
(..)

Egykori elődje, II. János Pál mindig nyugodtan beszélt a témáról. De szerintem mindig egyértelműen. Ellentétben Ferenc pápával a saját nyilatkozatában ezt mondta: nem tudjuk Európát felépíteni, ha nem fogadjuk el saját gyökereinket. Ezek a gyökerek alkotják az európai identitást. Megformálódik a művészetben, kultúrában, a világnézetünk filozófiájában.

(..)

XVI. Benedek pápa könyvében azt írja, hogy Európa nem egy földrajzi világrész, de kulturális és történelmi fogalom. Ugyan ebben a könyvben állítja, hogy Európának két gyökere van: a római-keresztény és a bizánci-keresztény. Az, hogy mindkettő keresztény, Benedek magától értetődőnek tekintette.

 

Második tévedés: Európának tárt karokkal kell a migránsokat befogadnia

(..)

Hírdetés

Nézzék el nekem, de Ferenc állításai Európáról tanúskodnak arról, hogy a jelenlegi pápa már lényegében feláldozta Európát. Úgy tekint rá, mint egy haldokló civilizációra. Ferenc úgy látja Európát mint egy gazdag kontinenst, amit a keresztényeknek fel kellene áldozniuk az újonnan érkezők érdekében. Többet már nem tudunk szerinte tenni.

(..)

Nem tudok megbékélni egy ilyen vízióval. Nekem Európa ér annyi, hogy megvédjük és harcoljunk azért, hogy a gyerekeink és unokáink egy olyan civilizációban élhessenek, amely a legnagyobb szabadságot, életszínvonalat és biztonságot szolgáltatja a számukra az emberiség történetében. Mint keresztény meg vagyok róla győződve, hogy segítenünk kell a világnak. Ez nem jelenti azt, hogy kötelességünk a házunk kulcsait odaadni tudva azt, hogy az érkezőknek teljesen más az elképzelésük a szabadságról, életszínvonalról és biztonságról, mint nekünk.

 

Harmadik tévedés: A migránsok szívélyes fogadtatása megvédi Európát a terrorizmustól

(..)

Nem tudom, mit gondolnak a pápa ezen gondolatáról a franciák vagy a belgák, akik az utóbbi 40 évben megmutatták,  hogyan tudnak hihetetlen kedvességgel bevándorlókat fogadni. Akik hálásak is voltak érte. A gond csak ott van, hogy a gyerekeik és unokáik számára a szívélyes fogadtatás semmit sem jelent. A terrortámadások Párizsban, Brüsszelben vagy Nizzában ennek bizonyítékai.

(..)

Attól félek, hogy a most érkező bevándorlók tisztában vannak vele, hogy milyen követeléseik lehetnek Európában. (..) Az elvárások jóval nagyobbak, mint a realitás, amelyet tapasztalni fognak. Semmilyen emberi fogadtatás nem tudja ezt az ellentmondást eltüntetni. Mihez vezet majd a frusztráció? A franciáknak, belgáknak már van ebben tapasztalatuk…

 

Ferenc pápa jó ember és katolikusként tudok vele azonosulni. A politikai nézetei és tanácsai viszont meglepnek és elszomorítanak. A politikai nézetek nem vallási tételek, ezért is engedtem meg magamnak, hogy vitázzak velük.

 

poslednykriziak.sk : Milan Krajniak – Tri omyly môjho pápeža


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »