A pápa kitüntette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjét

A pápa kitüntette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjét

Az Apostoli Szentszék világi személyeknek adható legrégebbi kitüntetését adományozta Ferenc pápa Solymári Dánielnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjének. A Szent Szilveszter Rend lovagkeresztjét Erdő Péter bíboros, prímás és Jusszef Abszi szíriai melkita görögkatolikus pátriárka adta át március 17-én, Budapesten, a prímási palotában.

A kitüntetéssel Solymári Dánielnek a Szentatya és a Szentszék nemzetközi kapcsolatai érdekében végzett kiemelkedő munkáját, elsősorban a nemzetközi segélyezés és a humanitárius diplomácia terén elért eredményeit ismerte el Ferenc pápa.

A Szent Szilveszter Rend lovagkeresztje a Szentszék állami kitüntetése, melynek odaítéléséről közvetlenül a pápa dönt. Ez az Apostoli Szentszék világi személyeknek adható legrégebbi kitüntetése, amelyet az Egyházért és annak nemzetközi kapcsolataiért végzett szolgálat elismeréseként adományoz a Szentatya. Első formáját II. Szent Szilveszter pápa alapította Aranysarkantyú Rend néven, ezt XVI. Gergely pápa 1841-ben mint Szent Szilveszter Rendet élesztette újra, tagjait pedig lateráni udvari grófoknak nevezték. Jelenlegi formáját 1905-ben, Szent X. Piusz pápa alkotta meg.

Hírdetés

A Szent Szilveszter Rend lovagkeresztje mint pápai rendjel a legritkábban adományozott kitüntetések közé tartozik, az 1945 óta rendelkezésre álló iratok tanúsága szerint kevesebb mint tíz magyar ember részesült ebben az elismerésben, közülük a negyvenéves Solymári Dániel a legfiatalabb. A pápai kitüntetés átadását, melyre március 17-én került sor, Ferenc pápa közelgő magyarországi apostoli útjának előkészítésére időzítették.

Solymári Dániel felsőfokú tanulmányait Magyarországon, majd az Egyesült Királyságban végezte teológia és nemzetközi kapcsolatok szakon. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál fiatalkorától önkéntes szolgálatot végez, 2010 óta a szervezet főállású munkatársa, jelenleg nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. Négy kontinensen dolgozott ember és természet okozta krízisekben, nyomortelepeken, menekülttáborokban, valamint polgárháborúk során. Hivatásának az emberi „peremvidékek” felzárkóztatását, a „magukra hagyottak” méltóbb életkörülményeinek megteremtését, valamint a mindezekre történő képes, írásos reflexiót tekinti. A Szuverén Máltai Lovagrend tagja, diplomatája.

Forrás és fotó: Kovács Bence/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »