A pápa Domus Vaticanae néven új intézményt hozott létre

A pápa Domus Vaticanae néven új intézményt hozott létre

Ferenc pápa május 5-i rendelkezésével egyetlen szentszéki intézménybe tömörítette a vatikáni Szent Márta Házat, a Római Papi Házat és a Szent Benedek Házat.

Egy saját kezűleg aláírt pápai irat (kirográf) rendelkezik a Domus Vaticanae (Vatikáni Ház) létrehozásáról. A Szentszékhez kapcsolódó intézményt Ferenc pápa egyházi hivatalos jogi személy rangra emelte, melynek székhelye Vatikánvárosi Állam. Négy alapítvány tagozódik be az új intézménybe: a Szent Márta Ház (Domus Sanctae Marthae), a Római Papi Ház (Domus Romana Sacerdotalis), a Római Papi Ház (Domus Internationalis Paulus VI) és a Szent Benedek Ház (Casa San Benedetto), melyek önálló formájukban megszűnnek, tulajdonaikat az Apostoli Szék Vagyonkezelősége veszi át.

Az új intézmény megőrzi a korábbi alapítványok szállásadó célú működését, összhangban az Universi Dominici Gregis Apostoli Konstitúció 43. pontjával, mely kizárólagosan a Szent Márta Házat jelöl ki a konklávé idejére összegyűlő pápaválasztó bíborosok lakhelyéül. A Szent Márta Ház, a Római Papi Ház, illetve a VI. Pál Nemzetközi Ház a papi testvériség szellemében szállást nyújt a Római Kúrián dolgozó egyháziaknak, bíborosoknak, püspököknek, szentszéki diplomatáknak, valamint a Rómába érkező papoknak, akik a pápával találkoznak, vagy vatikáni eseményeken vesznek részt.

Hírdetés

A Szentatya az alapítással együtt a Domus Vaticanae intézmény alapszabályzatát is jóváhagyta. A négy alapítványban dolgozó alkalmazottak munkaviszonyát is az új intézmény, illetve a Római Kúria szabályozza majd, ezek jóváhagyásával Pietro Parolin bíborost, államtitkárt bízta meg Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »