A pápa az Olasz Katolikus Akció tagjaihoz: Az „akció” legyen forradalmi jellegű!

A pápa az Olasz Katolikus Akció tagjaihoz: Az „akció” legyen forradalmi jellegű!

Április 30-án pénteken délben a Kelemen-teremben fogadta Ferenc pápa az Olasz Katolikus Akció 17. országos nagygyűlésének mintegy 80 képviselőjét. Hozzájuk intézett beszédében nevük három elemét értelmezte.

A szervezet „akció” (tevékenység) jellegét a pápa a feltámadott Jézus hatásához hasonlította: „Az Úr velük volt munkájukban, és tanításukat csodákkal kísérte és igazolta” (Mk 16,20). Az evangélium tanúsága szerint az akció az Úrhoz tartozik, aki inkognitóban, mintegy névtelenül jár köztünk a történelemben. Ám ez nem oltja ki a felelősségünket, hiszen az apostolok „azonnal útra keltek és mindenütt prédikáltak”. Ferenc pápa azt kérte a gyűlés tagjaitól, hogy akcióik képezzenek hidat Isten Szava és az élet között; legyen a cselekvésük ingyenes ajándék, önmaguk odaajándékozása. Tevékenységüket jellemezze alázat és szelídség. Az egyház hálás a szolgálatuk csendes és mégis nagylelkű jellegéért. A pápa óva intette őket a „funkcionalizmus veszélyétől”, amikor mindent a tervekre, programokra és a pénzre bíznak, csak éppen a Szentlélekről feledkeznek meg.

– hangsúlyozta a pápa.

A mozgalom nevének második szava a „katolikus”, ami azt jelenti, hogy „nincs határa”. Jézus minden apostolára a saját konkrét helyén talált, onnét hívta meg őket egy közös, mindenben osztozó életre. A katolikus szó jelentése „felebaráttá válni”, mindenkivel és mindenkiért. Ezt a laikus szervezet tagjai könnyen meg tudják tenni, és el is kell kerülniük a katolikus akció „klerikalizálását”, ami azt jelenti, hogy úgy járnak el, „mintha papok lennének”. Ezzel szemben

Minthogy a világban élnek, nekik kell képviselni egy „új, átfogó ökológiát”. A mai válság szenvedéseiből úgy tanuljanak „engedelmességet”, ahogy azt Jézus tette, amikor a meghallgatás magas és igényes formáját sajátította el, mely aztán képes volt áthatni a cselekedetet.

Hírdetés

Végül a harmadik szó, az „olasz”, emlékeztesse őket arra, hogy az Olasz Katolikus Akció mindig beleilleszkedett az olasz nemzet és egyház történetébe, és abban a reménység forrásává lett. Utalt a pápa a firenzei találkozóra, amely az olasz püspökök májusi összejövetelének modellje, mégpedig a „szinodális út jegyében”, amelyen az olasz egyház elkezd járni. Nem tudjuk, hogyan fogja ezt tenni, de „alulról, alulról, alulról indul el, fölfelé”.

Ez önmagában csak egy szép katolikus parlament lenne. Mindez azonban a Szentlélek jelenlétében válik szinodalitássá: imádság, csend és megkülönböztetés. Párbeszéd, vita és útkeresés, de mindez a Szentlélekben, anélkül, hogy az önreferencialitás hibájába esnénk. A világiak hangját, miként a püspökökét és a papokét, nem engedményként kell meghallgatni, hanem a jog erejében, mert Isten népe a hit dolgában tévedhetetlen – zárta beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »