A palesztin területeken a keresztény intézmények a fő munkaadók közé tartoznak

A palesztin területeken a keresztény intézmények a fő munkaadók közé tartoznak

A jeruzsálemi Pápai Misszió (Palesztináért) és a Dar Al Kalima művészeti és kulturális egyetem (Mitri Raheb evangélikus teológus és lelkipásztor által alapított akadémiai központ) által elvégzett, március 16-án ismertetett kutatás számszerű adatokkal bizonyítja, hogy a Palesztinában működő keresztény intézmények a harmadik legnagyobb munkaadót jelentik a helyi közösség számára.

Munkaadóként a legnagyobb a Palesztin Nemzeti Hatóság, a második helyen pedig az Unrwa, az Egyesült Nemzetek közel-keleti palesztin menekülteket segélyező és munkaközvetítő hivatala áll. A kutatás eredményeit online sajtótájékoztatón ismertették március 16-án.

Öt hónapon át zajlott a George Akroush által vezetett kutatás, amely dokumentálta az Egyházhoz és a Palesztinában jelen lévő keresztény közösségekhez kötődő intézmények szerepét, és ezzel naprakész listáját adja a palesztin területeken – Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben) működő egyházi szervezeteknek. Az eredmények azt mutatják, hogy a palesztin közösségben a keresztény gyökerű intézmények jelentős hatással bírnak, annak ellenére, hogy az utóbbi években a palesztin területek lakosságán belül folyamatosan csökkent a keresztények száma.

A tanulmány feltérképezte 296, Jeruzsálemben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben jelen lévő és működő keresztény intézmény hozzájárulását a palesztin társadalom fejlődéséhez: 93 iskola, egyetem, szakmai oktatási intézmény, 19 egészségügyi intézmény, 47 szociális intézmény, 77 kulturális és helyi turisztikai központ, 38 központ az ifjúság és a cserkészek számára, egy természetvédelmi központ és 27 helyi és nemzetközi fejlesztési ügynökség. Megállapították, hogy a keresztény szociális és karitatív tevékenységek több százezer palesztin ember javát szolgálják, politikai és vallási hovatartozástól függetlenül. Az Egyház és a palesztinai keresztény közösségek által működtetett hálózat jelenleg több mint kilencezer embernek ad munkát, akik közül 5017 keresztény és 4081 muszlim. Ez a szám jóval magasabb, mint a magánvállalatok által alkalmazott munkavállalók száma, és ezzel a keresztény szervezetek harmadik helyen állnak azok között, akik munkát és jövedelmet biztosítnak a helyi lakosságnak.

A kutatás feltárta azt is, hogy évi 416 millió dollárnyi pénzügyi erőforrást használnak fel az egyházi intézmények olyan létfontosságú szektorokban, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás, a szociális szolgáltatás és a szakmai képzés. Ezeknek a szolgáltatásoknak különféle módokon a ciszjordániai, gázai övezetbeli és kelet-jeruzsálemi palesztin lakosság 37 százaléka a haszonélvezője, és közvetett módon is pozitív hatást gyakorolnak az egész palesztin nép társadalmi életére.

A hat Kelet-Jeruzsálemben működő szakkórház közül például négyet egyházi intézmények, közösségek tartanak fenn, és ezek a központok évente több mint 330 ezer beteget részesítenek – onkológiai, gyermekorvosi, szemészeti és egyéb – szakellátásban.

Hírdetés

A sajtótájékoztatón Mitri Raheb lelkipásztor és Joseph Hazboun, a Pápai Misszió regionális igazgatója is hangsúlyozta, hogy a keresztény gyökerű intézmények évtizedek óta fontos szerepet töltenek be az egész palesztin nép szolgálatában, mindenféle diszkrimináció nélkül.

A Pápai Misszió (Pontifical Missione) szervezet a Szentföldön 2019 júniusában ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját. 1949-ben alapította XII. Piusz pápa azzal az elsődleges céllal, hogy Izrael állam megalapítása után segítse a palesztin menekülteket, ma pedig „a szentföldi, palesztin és izraeli, minden életkorú ás hitvallású rászorulók érdekében” fejti ki tevékenységét.

Pacelli pápa Izrael állam kihirdetését követően a palesztin nép drámai helyzetét látva döntött úgy, hogy megalapítja az őket segítő egyházi szervezetet. A Keleti Egyházak Kongregációja joghatósága alatt működő Catholic Near East Welfare Association (Cnewa) ügynökséget bízta meg egy olyan szervezet megalapításával, amely a gyermekeket, családokat, betegeket, időseket, száműzötteket támogatja. Több százezer palesztin volt kénytelen elhagyni szülőföldjét és az akkori Transzjordánia, illetve Egyiptom területén keresni menedéket. 1949-ben Eugène Tisserant bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára közzétette a jeruzsálemi Pápai Misszió létrejöttét szentesítő dokumentumot. A Pápai Misszió kezdetben a kitelepítettek, menekültek ellátását végezte, majd az Unrwa létrejötte után programjait úgy alakította át, hogy együttműködjön az ENSZ-szervezettel a menekülttáborokban élő palesztinok életkörülményeinek javítása érdekében.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Pontifical Mission, Jerusalem/Facebook

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »