A nyugdíjasok idén 606,30 euró értékben kapják meg a 13. nyugdíjukat

A nyugdíjasok idén 606,30 euró értékben kapják meg a 13. nyugdíjukat

Az öregségi nyugdíjasok, valamint a más típusú nyugdíjban részesülők idén 606,30 euró értékben kapják meg a 13. nyugdíjukat. Idén ez összesen 828 millió euróba kerül az államnak, de ez nem nettó költség. Mindezt Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális- és családügyi miniszter jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„A biztonsági erők egykori tagjai is megkapják a 13. nyugdíjat. Megállapodtunk a rokkant időseket lefedő egyesületekkel is, hogy a már nyugdíjkorhatárt betöltött jogosultak szintén 606,30 eurós 13. nyugdíjat kapnak”

– mondta Tomáš, hozzátéve, hogy a kormány szükség esetén bármikor kifizetheti a 13. nyugdíj bizonyos részét év közben.

A szociális tárca vezetője szerint a 13. nyugdíjak idén 828 millió euróba kerülnek.

Hírdetés

„De ez nem plusz összeg, mert az előző 13. nyugdíjra már több mint 300 millió eurós költség volt kiszámolva az idei évre. A Költségvetési Felelősségi Tanács maga is elismerte, hogy a hozzáadottérték-adón (ÁFA) keresztül 100 millió euró vissza fog jutni a költségvetésbe”

– magyarázta, hozzátéve, hogy az idei év nettó költsége 400 millió euró. Elmondása szerint a források egy részét a Szociális Biztosítóból használják fel, de a többséget az állami költségvetésből utalják át.

A tizenharmadik nyugdíj nyugdíjjáradék lesz, és az előző év átlagnyugdíjaként kerül meghatározásra. Tomáš szerint az átlagnyugdíjat az érdemek és a szolidaritás egyesítése érdekében választották kritériumnak. „Mert ilyenkor az alacsonyabb jövedelmű idősek, valamint a magasabb jövedelműek ugyanannyit kapnak” – tette hozzá.

Az idei évtől a 13. nyugdíj már nem szociális járulék lesz, hanem új nyugdíjjáradék. A többi nyugdíjhoz hasonlóan a Szociális Biztosító fogja folyósítani. Ez következik a társadalombiztosítási törvény módosításából, amelyet végül csütörtökön fogadtak el a parlamenti képviselők.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »