A nyugdíjas gyaloglók elismerése

A nyugdíjas gyaloglók elismerése

Több, mint 800 nyugdíjas regisztrált erre a felhívásra. A 21 nyertes klub december 10-ig 202 ezer km-t gyalogolt összesen a kampány részeként. Ez annyi, mintha ötször körbementek volna az egyenlítő körül a Földön – részletezte Monszpart Zsolt.

Mintha ötször körbejárták volna a Földet – archív

21 Gyalogló Idősklub vezetője vehetett át 200 pár nordic walking botot az Aktív Magyarországért Államtitkárság szeptember 25-én kezdett és december 10-én véget ért akciója eredményhirdetése részeként – emelte ki Monszpart Zsolt, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Őt kérdeztük.

– Elnök úr, miért fontos az időseknek a gyalogló akciókban részt venni?

– A gyaloglás olyan tevékenység, amelyhez nem kell nagy beruházás, egy jó cipő és indulhatunk. Bárki, bármikor elkezdheti a rendszeres mozgást és fokozatosan javíthatja állóképességét. A gyaloglás az időskorban sok pozitív hatással bír: karbantartja a test izomzatát, a vérkeringést, vérnyomást, az agyban lévő idegpályákat, lassítja a csontritkulást, jó alvást eredményez és még sok mindent fel lehet sorolni. A Millió Lépés az iskoládért akció részeként „versenybe hívott” nyugdíjasok nordic walking botokat nyerhetnek. A klubok társaságot is adnak a sokszor magánnyal küzdő nyugdíjasok számára.

– Milyen kiemelkedő eredményekkel zárult ez az őszi akció?

Hírdetés

– Több, mint 800 nyugdíjas regisztrált erre a felhívásra. A 21 nyertes klub december 10-ig 202 ezer km-t gyalogolt összesen a kampány részeként. Ez annyi, mintha ötször körbementek volna az egyenlítő körül a Földön. Azt is érdemes kiemelni, hogy volt néhány igen kis létszámú klub, például 2, vagy 4 fővel, akik szintén teljesítették a 2558 km-es kékkört. Ez jóval dícséretesebb teljesítmény, mint amikor 70, vagy ennél több klubtag hozza a 2558 Km-t. A verseny nyertese a Makka Szabadidősport Egyesület Budapest, Rákosmente, XVII. kerület (12,43 körrel). A (János)Hidai Cammogó Gyaloglók lettek a másodikak (11,58 körrel). A Dabasi Világjárok léphettek fel a dobogó harmadik fokára (10.44 körrel).

– Kell-e megfeszített, fogcsikorgató edzés ezekhez a kiváló teljesítményekhez?

– A mozgás öröme, a természetben lét élménye a meghatározó. A gyalogló edzések alkalmával az a cél, hogy a pulzus a szokásos nyugalmi állapottól felfelé eltérjen és egyenletesen terhelődjön. Nem szabad légszomjat kapni, nem hajtjuk magunkat annyira, hogy kevés legyen a vér a fejünkben, azaz nagyon kíméletes mozgás a gyaloglás, nem sanyargató kínzás, mint pl. egy sprinternek a tizedik 100 méteres sprint az edzésen. Rendszeresen, lehetőleg hetente többször gyalogoljunk intenzívebben mintegy 40 percet. Ez lenne a minimum. Hasznos bármely mássport is, aki mást szeret, bátran folytassa, de a rendszerességen van a hangsúly. Nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat. Nyilván téli, jeges úton ne induljunk el!

A bajnokok csapata.

– Most véget ért az őszi akció, élvezzük a karácsony meghitt örömét. Hogyan és mikor tovább?

– Az egyéni teljesítmények folyamatosan rögzíthetőek a Millió lépés alkalmazásban jelenleg is. Az Aktív Magyarországért felelős Államtitkárság márciusban majd újra indítja a tavaszi kampányt. Érdemes edzésben maradni, mert a jól teljesítők ismét értékes nordic walking botokat kapnak majd.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »