„A Nyugat kétségbeesett kapálózásáról van szó”

„A Nyugat kétségbeesett kapálózásáról van szó”

A hegemón szerepéből folyamatosan veszítő Nyugat kétségbeesett kapálózásáról van szó, amellyel lejáratja a saját maga által felépített berendezkezést, és szabályokat – fogalmaz Stier Gábor.

A Nemzetközi Büntetőbíróság főhadiszállása Hágában – icc-cpi.int

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola.

– Főszerkesztő úr, a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a konfliktusba való bekapcsolódását mennyire értelmezhetjük úgy, hogy a Nyugatnak sikerült eszkalálnia a háborút, egyelőre nem földrajzi, hanem jogi terepen indított támadást a Kreml ellen?

– Jogi köntösben, de inkább az információs és kommunikációs térben indított támadásról van szó, amelynek legfeljebb morális értelemben vett következménye lehet. Az is csak a nyugati burok egy részében. Ezt a bejelentést jogi alapon nem igazán tudom értelmezni. A Nemzetközi Büntetőbíróságot Oroszország nem fogadja el hiteles joghatóságnak. Egyébként például az Egyesült Államok és Izrael is kivonta magát a hatálya alól. De az is nagy kérdés, hogy hol és kikkel akarják érvényesíteni Putyinnal szemben az elfogató parancsot. Vagy az, hogy ez azt is jelenti, Putyinnal nem akar a Nyugat tárgyalni? Nem gondolnám, hogy ez a hangzatos, ám meglehetősen üres bejelentés eszkalálja a háborút, de a kedélyeket biztosan nem nyugtatja meg.

– Számosan már korábban rögzítették, hogy ha Putyint valaha bíróság elé állítják Ukrajna katonai megtámadása miatt, akkor a vádlottak padján ott kell ülnie Stoltenbergnek is, sőt lehet, hogy Putyin csak a másodrendű vádlott lenne. Miért tudjuk, hogy ilyen eljárás a valóságban soha nem történhet meg, csak abszurd drámákban kerülhet színpadra?

Hírdetés

– Erre az eljárásra csak akkor kerülhetne sor, ha Oroszországban olyan fordulat állna be, amilyenre nagyon kicsi az esély. De már maga a vád sem áll meg. Nem látom a bizonyítékát annak, hogy Putyin felelős lenne 16 ezer ukrán gyermek elrablásáért. Nevetséges. Evakuáltak nemcsak gyerekeket, de családokat is a háború elől, de az nem rablás. Legfeljebb a dehumanizáló nyugati propagandában. Ezt a vádat bizonyítani is kellene, ami nem lesz egyszerű. S az egész azért is sántít, mert ilyen alapon több nagy demokrácia vezetőjét is bíróság elé lehetett volna állítani, ám ez fel sem merült.

Stier Gábor: Ukrajna vesztésre áll

Stier Gábor – karpathir.com

– A Nemzetközi Büntetőbíróságot az ENSZ biztonsági tanácsának több állandó tagja sem fogadja el hiteles joghatóságnak. Mennyiben áll fenn a kockázat, hogy ez a jogi ostrom nem „csak” a Nemzetközi Büntetőbíróságot járatja le, hanem magát jogot mint az emberiség értékét, az együttélés szabályrendszerét is szétzilálja?

– Sajnos, a kérdésben sugallt felvetés jogos. De ezen ebben a felfordult világban már nem lepődhetünk meg. Sajnos. A hegemón szerepéből folyamatosan veszítő Nyugat kétségbeesett kapálózásáról van szó, amellyel lejáratja a saját maga által felépített berendezkezést, és szabályokat.

Molnár Pál


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »