A Nyugat egyre közelebb kerül ahhoz, hogy pénzügyileg fojtsa meg Oroszországot

A Nyugat egyre közelebb kerül ahhoz, hogy pénzügyileg fojtsa meg Oroszországot

Az USA felfüggesztené az orosz központi bankkal való kereskedelmet, mely 640 milliárd dollár felett rendelkezik.

A rubel árfolyama egy ilyen lépést követően drasztikusan zuhanna. Egy ilyen döntés még annál is drasztikusabb lenne, mint Oroszország tervezett kizárása a SWIFT  nemzetközi bankrendszerből.

A Bloomberg szerint a nyugati szövetségesek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy pénzügyileg fojtsák meg Oroszországot

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy szankciókat mér az orosz központi bankra Ukrajna miatt

Közben hírügynökségi jelentések szerint az eddig vacilláló Németország is úgy döntött, hogy csatlakozik azok táborához, akik kizárnák Oroszországot a SWIFT rendszerből

Az Egyesült Államok és szövetségesei közel állnak ahhoz, hogy új, drasztikus szankciókat léptessenek életbe Oroszországgal szemben, amelyek potenciálisan megbénítanák gazdaságát és pénzügyi rendszerét, miután a kezdeti szankciók nem tántorították el Vlagyimir Putyin elnököt attól, hogy fokozza az ukrajnai inváziót.

A Bloomberg szerint két párhuzamos fontos döntés született szombaton: Szinte konszenzus alakult ki arról, hogy izolálják Oroszországot és megakadályozzák abban, hogy használja a modern pénzügyi rendszert, azaz a SWIFT-et. A másik komoly az orosz kormányzat potenciális készpénzforrását célozná meg, mégpedig azt a 643 milliárd dollárt, mely a központi bank tartalékát jelenti, és amelyet Putyin a támadása előtt felhalmozott.

Hírdetés

Az Európai Unió külügyminisztereinek vasárnapi találkozója ad megbízást arra, hogy megkezdjék Oroszországot leválasztani a SWIFT- rendszerről, amelyet több ezer milliárd dollár értékű tranzakcióhoz használnak a világ több ezer bankja között – állítják az ügyben jártas tisztviselők. A találkozó híre azután érkezett, hogy Németország kormánya, amely eleinte óvakodott attól, hogy kizárja Oroszországot a hálózatból, azt mondta, hogy keresi ennek módjait.

Ezen kívül még az Egyesült Államok további szankciókat tervez az orosz központi bank ellen. Jól értesült források szerint, az ország tartalékainak nagy részét célozva meg. Nem világos, hogy az ezzel kapcsolatos viták mennyire előrehaladottak.

“Az orosz központi bank szankcionálása valószínűleg drámai hatással lesz az orosz gazdaságra és bankrendszerére, hasonlóan ahhoz, amit 1991-ben láttunk”

– mondta Elina Ribakova, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet vezető közgazdásza.

“Ez valószínűleg hatalmas bankrohamokhoz és dollárosításhoz vezetne, gyors eladásokkal, a tartalékok kimerülésével, és esetlegesen Oroszország pénzügyi rendszerének teljes összeomlásával.”

A Nyugat ezzel pénzügyi megszorítást helyez Oroszországra.

A végső döntések még nem születtek, de a Biden-kormányzat sürgősen mérlegl minden lehetőséget, hogy megpróbálja elrettenteni Putyint a további ukrajnai pusztítástól – mondták a névtelenséget kérő emberek. Az Egyesült Államok célja, hogy minden lépést európai szövetségeseivel együtt hajtson végre a maximális hatás érdekében.

Bloomberg/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »