A nyárelő ajándékai: spárga, eper, bodza

A nyárelő ajándékai: spárga, eper, bodza

Néhány hete üde zöld szín uralja a piacokat, már a helyi termelők kertje is ontja a friss ízeket, zöldségeket, és lassan beköszönt a gyümölcsszezon, ugyan drága még, de kínálják már a hazai epret is az asztalokon. A spárga, az eper és a bodza a tavasz végét–nyár elejét jelző szezontermések, érdemes hát kísérletezni, minél több új ételt, fogást elkészíteni felhasználásukkal ebben a rövid időszakban, amíg frissen is elérhetők. Összeállításunkkal erre ösztönözzük olvasóinkat.

Az eper igen népszerű késő tavaszi, kora nyári gyümölcsünk, melyet leggyakrabban önmagában, kevés cukorral meghintve, esetleg tejszínhabbal díszítve fogyasztunk. Remek alapanyag lekvár és szörp készítéséhez, de sokféle desszert aromás alapanyaga: sütemények, torták, habok hozzávalója, és akár bólé is készülhet felhasználásával.

 

Epres muffin

Ha gyors finomságra vágyunk, készítsünk eperhabot, de egy jó maréknyi darabolt eperrel még az egyszerű muffin is ízletesebb lesz, mellesleg viszonylag rövid idő alatt beleharaphatunk a formás süteménybe.

Hozzávalók: kb. 20 dkg eper megmosva, felkockázva, 15 dkg cukor, 10 dkg olvasztott vaj, 28 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 dl joghurt (vagy szána), 5 evőkanál tej, fél csomag sütőpor, pici só.

Olvasszuk fel a vajat, majd hagyjuk kissé kihűlni. Egy tálban verjük fel a tojásokat cukorral, mixer segítségével, egy másikban pedig alaposan kavarjuk el a lisztet a sütőporral. A cukros keverékbe szitáljuk bele a liszt felét, óvatosan forgassuk össze, majd adjuk hozzá a tejet, illetve a joghurtot, és ismét kavarjuk át a masszát. Szitáljuk bele a maradék lisztet, kavarjuk el, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és alaposan keverjük bele a tésztába, végül adjuk hozzá az epret is. Készítsük elő a muffin tepsinket, béleljük ki papír- vagy szilikonkapszlikkal, majd egy kanál segítségével osszuk szét a tésztát. Finomabb lesz, ha kevés csokival – különösen jó a sütésálló, ami már nálunk is kapható – is megszórjuk tetejüket. Légkeveréses sütőben 180 fokon körülbelül húsz perc alatt elkészülnek. Illatos, ízletes, puha sütemény a végeredmény. (A Nosalty nyomán)

 

Bodzás eperlekvár

Hírdetés

Általában mire megjelenik a hazai eper a helyi piacokon, a városközeli mezők, erdők környékén is virágba borulnak a bodzabokrok. Az illatos virág és a zamatos eper remekül társítható, különösen finom, aromás lekvár készíthető belőlük. Az interneten több leírás is elérhető a hozzávalók mennyisége tekintetében: 2–2,5 kg friss eperhez legalább 20–25 darab tenyérnyi nagyságú bodzavirág szükséges, egy kg cukor, kevés citromlé, illetve 2 tasak dzsemfix, mellyel a befőzés időtartamát rövidíthetjük, de csökkenthetjük a felhasznált cukor mennyiségét is, a tasak hátoldalán általában pontos leírást közöl a gyártó a felhasználásról.

Az epret megmossuk, szárát levágjuk, majd feldaraboljuk és egy nagyobb lábosba tesszük, villával picit megtörjük, hogy levet eresszen, majd hozzáadjuk a cukrot és összeforgatjuk a gyümölccsel. A bodzavirágokat vizsgáljuk át, ha tiszták, akkor helyezzük az eper tetejére és villával jól nyomogassuk a gyümölcsbe. Innen kezdve két lehetőségünk van: 1. hagyjuk, hogy a bodza aromája jól beleázzon a gyümölcsös lébe, ezért hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk a keveréket, és csak később főzzük össze; 2. a gyümölcsöt azonnal feltesszük főni. Fontos, hogy állandó kevergetés mellett lássunk hozzá a befőzéshez, ha felforrt a bodzás eper, picit vegyük vissza a lángot és főzzük a lekvárt a kívánt sűrűségűre. A bodzavirágernyőket szedjük ki, mielőtt a lekvárt forró vízzel alaposan átmosott befőttes üvegekbe helyezzük. Csavarjuk rá szorosan a kupakokat az üvegekre, majd kis időre állítsuk fejre a lekvárral töltött üvegeket.

 

Spárgás pite

Egy felső-háromszéki termelőnek köszönhetően ma már helyi zöld spárgához is hozzájuthatunk, de a nagyobb üzletek polcain is egyre gyakrabban kínálják a csokorba kötött karcsú spárgaszálakat. Nagyon finom, viszonylag gyorsan elkészíthető és sokoldalú alapanyag. A spárgás sós pite hétköznapi gyors ebéd második fogásaként, de akár vacsoraként is jó választás.

Hozzávalók: fél kg zöld spárga, egy csomag leveles tészta, 25 dkg natúr krémsajt, tehéntúró, mascarpone vagy orda (utóbbiakhoz keverjünk némi tejfölt, hogy kenhetőek legyenek), tetszés szerint fél maroknyi apróra vágott petrezselyemzöld, metélőhagyma vagy kapor, kevés sonka és sajt a szóráshoz.

A leveles tésztát nyújtsuk ki, ha túl nagynak találjuk, daraboljuk fel, szurkáljuk meg villával, majd forró sütőben süssük picit előre. Készítsük elő a spárgát, mossuk meg, a fás szárrészeket törjük le. A natúr krémsajtot vagy a tetszés szerint használt túrófélét ízesítsük sóval, borssal, keverjük bele a finomra vágott zöldfűszereket, a sajtot reszeljük le, a sonkát kockázzuk fel. Az elősütött leveles tésztára kenjük rá a zöldfűszeres krémet, rendezzük rá a spárgacsíkokat, majd szórjuk meg sonkával, reszelt sajttal, locsoljuk meg pici olívaolajjal és forró sütőben süssük készre. Friss paradicsom- vagy vegyes salátával tálaljuk.

 

Csirkés-spárgás tészta

Az alábbi recept hozzávalóiból szűk órán belül ételt varázsolhatunk a családi asztalra. Egy kisebb csirkemell vagy 3–4 darab csirke felső comb szükséges hozzá, ha utóbbit használjuk, csontozzuk ki a húst, illetve 30 dkg csőtészta, 25 dkg spárga, 1 cikk fokhagyma, só, bors, kevés olaj, parmezán vagy más kemény sajt a szóráshoz.

A tésztához vizet forralunk sóval, a húst felkockázzuk és kevés olajon serpenyőben gyakran átkavarva megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült, tányérra szedjük, majd megfőzzük a tésztát is. A spárgát megmossuk, kemény szárrészeit levágjuk, majd feldaraboljuk. A serpenyőbe kevés vizet vagy alaplevet öntünk, ezzel lazítjuk fel az aljáról a sütésből visszamaradt pirult darabkákat, s ha felforrt a folyadék, hozzáadjuk a spárgát és a vékonyan felszeletelt fokhagymát is. A zöldséget néhány percig fedő alatt puhulásig pároljuk, majd hozzáadjuk a sült húst, illetve a tésztát és alaposan összeforgatjuk. Tálalás előtt locsoljuk meg az ételt kevés olívaolajjal, végül szórjuk meg parmezánnal vagy az általunk kedvelt sajttal.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »