A Norway wealth fund norvég vagyonalap kiadta a verdiktet: több nőt akarnak az igazgatótanácsokba

A Norway wealth fund norvég vagyonalap kiadta a verdiktet: több nőt akarnak az igazgatótanácsokba

A Norway wealth fund egy húsz éve létrehozott állami vagyonalap, amelynek célja, hogy a norvég polgárok gondtalan jövőjét biztosítsa. 1,3 trillió dolláros vagyonával a világ legnagyobb befektetési alapja: a világon jegyzett összes részvény 1,5% -ával rendelkezik, és világszerte mintegy 9200 vállalatban (Például: Microsoft, Apple, Amazon, Shell) van részesedése, összértéke 84 ezer milliárd dollár, ami nagyjából megfelel az éves globális GDP-nek, évente pedig körülbelül akkora nyereséget termel, mint egész Magyarország éves GDP-je. A Norvég vagyonalap, gyakorlatilag a norvég állampolgárok tulajdona, deklarált célja, hogy a norvégek gondtalan jövőjét biztosítsa. A vagyonalapba az olaj- és gázkitermelésből származó állami bevételek kerülnek, amit aztán világszerte részvényekbe, vállalati kötvényekbe, ingatlanokba fektetnek, hogy további hozamot érjenek el, amit jelentős, több mint 10 százalékos rátával érnek el. Tehát a norvég alap, mint részvényes jelentős befolyást képes gyakorolni vállalatok tízezreire, mondhatni “van alapja” akár afféle verdiktet is osztogatni, hogy a több nőt akar látni a cégvezetőségekben. A „kérést” azért is érdemes komolyan venniük a cégeknek, ugyanis az alap azt tervezi, hogy megvétózza a kinevezéseket, amennyiben a vezetői székekben nem ül legalább két nő is.

Az alap egyik Reutersnek nyilatkozvó vezetője kifejtette, hogy mennyire helytelenítik, hogy globálisan a cégek 17%-ánál nincs nő az igazgatótanács tagjai között, mivel meggyőződésük szerint

Hírdetés

Azoknak a testületeknek, amelyekben bármelyik nem kevesebb, mint 30% -os képviselettel rendelkezik, fontolóra kell venniük a nemek közötti sokféleséggel kapcsolatos célok kitűzését, és jelentést kell tenniük az előrelépésről – áll az alap Reuters-szel megosztott állásfoglalásában.

“Udvariasan fogalmaztunk, de teljesen világos, hogy mit akarunk” – mondta Nicolai Tangen az alap vezérigazgatója egy interjúban.

Forrás: A Reuters interjújaHírek – Hírlapszemle


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »