A nő, aki hatott II. János Pál érzelmeire

A nő, aki hatott II. János Pál érzelmeire

Egy lengyelországi születésű, férjezett filozófussal való levelezése új fényt vet az egykori pápa lelki életére a BBC szerint.

Sípályán, teljes sífelszerelésben, de rövidnadrágban egy sátor előtt is látható a két éve szentté avatott II. János Pál pápa azokon a képeken, amelyek a nemrég elhunyt Anna-Teresa Tymieniecka hagyatékából kerültek elő – számolt be róla a BBC. A lengyelországi születésű filozófus pedig bőven hagyott hátra emlékeket a Karol Józef Wojtyła néven született pápáról: szép számban találtak nála fotókat és leveleket halála után. A leveleket Tymieniecka a Lengyel Nemzeti Könyvtárnak adta el 2008-ban, és a nyilvánosság elől rejtve maradtak mindeddig.

Minden levelét olvasták

Amikor 1973-ban megismerkedtek, Wojtyla még Krakkó érseke volt – pápává 1978. október 16-án választották őt. A nő ugyanúgy megszenvedte a náci megszállást Lengyelországban, mint II. János Pál, majd később külföldön tanult, és akadémiai karriert futott be filozófusként az Egyesült Államokban. Megházasodott, három gyermeke született.

A ’70-es évek Lengyelországában persze nem kevés kockázatot hordozott magában egy lelkész és egy nő kapcsolata. A varsói kommunista rezsim ellenségként tekintett a katolikus egyházra, a titkosrendőrség pedig folyamatosan megfigyelte vezetőit. Különös érdeklődést tanúsítottak Wojtyla érsek iránt – miként ezt a krakkói Nemzeti Emlékezet Intézetében a kommunista aktákat kutató Marek Lasota feltárta. „Poloskákat helyeztek el lakásában, telefonját lehallgatták” – közölte Lasota. Minden egyes levelét megállították és elolvasták, a hivatalosakat és a magánjellegűeket egyaránt.

Féltett kincsét adta a nőnek

Az első valóban intimebb jellegű közlés egy Rómából küldött levelében volt olvasható: itt a bíboros több mint egy hónapot töltött el 1974 őszén a katolikus püspökök találkozóján. Ide magával vitte a nő leveleit, hogy válaszoljon rájuk. Mint írta, ezek az üzenetek rendkívül értelmesek és mélyen személyesek voltak, még ha egy filozófusi kódban is lettek írva. „Vannak olyan témák, amelyek túl nehezek számomra ahhoz, hogy írjak róluk” – jegyezte meg egyik levele végén.

Az újságíró egyelőre csak az akkori bíboros nőnek küldött leveleit látta, így állítása szerint sokszor nehéz is volt megállapítani, épp mire utal Wojtyla. A BBC munkatársa mindenesetre azt a következtetést vonta le, hogy kapcsolatuk elején, talán 1975 nyarán Tymieniecka szerelmet vallhatott a férfinak. Kapcsolatuk nem szakadt meg, sőt, Wojtyla egyik legféltettebb kincsét, szerzetesi ruhájának egy darabját (az úgynevezett skapulárét) is átadta a nőnek. Ez egy két kis részből álló ruhadarab, amelyet a szerzetesek azért viseltek századokig, hogy ezzel szimbolizálják a keresztény élet iránti elkötelezettségüket. Wojtyla övét még az apjától kapta elsőáldozásának idején, és úgy tűnik a BBC szerint különös jelentőséget tulajdonított neki Anna-Teresa Tymienieckával való kapcsolatában.

Hírdetés

Találkozás Pomfretban

Wojtylának számos női barátja volt, mint például Wanda Poltawska pszichiáter, de Tymienieckával fenntartott kapcsolata jóval intenzívebbnek, bensőségesebbnek tűnt a többinél. A bíboros azt is írta a nőnek, hogy akár távol van, akár közel, érzi őt mindenhol, minden szituációban.

Később, 1976 nyarán aztán a bíboros vezette a lengyel püspökök delegációját egy az Egyesült Államokba tett úton, a nő pedig meghívta Wojtylát otthonába, Pomfretba. Több kép is itt készülhetett, ezek tanúsága szerint pedig a későbbi pápa a szabadtéri programok során igazán ki tudott kapcsolódni.

A találkozás után a pápa levelében arról írt, hogy küzd azzal, miként határozza meg kapcsolatuk értelmét keresztény kifejezésekkel. Azt írta a nőnek, ő Isten ajándéka, és tovább ment: „ha nem lenne ez a meggyőződésem, morális bizonyosságom a kegyelemben és az egyházi fegyelemben, nem mernék így cselekedni.”

Elferdítette a pápa nézeteit?

Miután megválasztották, II. János Pál azt írta Tymienieckának: nem szeretné, hogy megszakadjon közöttük a kapcsolat. Mint írta, nem szeretné, hogy megszakadjon az a kreatív és gyümölcsöző eszmecsere, amely korábban jellemző volt. Mégis adódtak problémák: közösen dolgoztak egy fordításon, de aztán a Vatikán akadályokat gördített a kiadás elé, a filozófust pedig azzal vádolták, hogy elferdíti az új pápa nézeteit. Amikor a pápa nem tudott kiállni mellette, a nő megcsalatva érezte magát. A lengyelül megjelent Osoba i czyn angol fordításáról, a Személy és cselekvésről (Person and Act) volt szó, amely a pápa első irodalmi műveként lett ismert. A nőt ugyanakkor azzal vádolták, hogy nem jól fordított, és saját filozófiai nézeteihez igazította a szöveget. A Tymieniecka által adott angol címmel, az Acting personnal sem értettek sokan egyet, úgy látták, az eredetitől eltérő értelmezést kapott így a szöveg.

„Közös szülőföldünk, megannyi hely, ahol találkoztunk”

A régi melegség ugyanakkor visszatért kapcsolatukba aztán, és II. János Pál idős korához is bensőséges levelek kapcsolhatóak.

Amikor a ’90-es évek elején Parkinsont diagnosztizáltak a pápánál, elszigetelődött a Vatikánon belül, de a nő gyakran látogatta, és küldött neki préselt virágokat, képeket pomfreti otthonából. A pápa egy levelében azt is írta neki: „gondolataimban minden nap Pomfretba látogatom.” A leveleiben egyúttal gyakran volt utalás közös múltjukra. Miután 2002-ben utoljára Lengyelországba látogatott, azt írta a nőnek:

Anna-Teresa Tymieniecka utoljára 2005. április 2-ai halála előtt egy nappal látogatta meg a pápát. A Nemzetközi Fenomenológiai Intézetet megalapító és elnöklő filozófus kilenc évvel később, 2014. június 7-én hunyt el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »