A népmese otthonában ünnepeltek

A népmese otthonában ünnepeltek

Gyermekzsivajtól volt hangos tegnap a kisbaconi Benedek Elek Emlékház udvara: nagy mesemondónk születésnapját ünnepelték kicsik és nagyok. Az ünnephez nagyban hozzájárultak a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány munkatársai is, akik a Mesélő Háromszék rendezvénysorozat elindításaként bábelőadással kedveskedtek a legkisebbeknek.

Délelőtt Kisbaconnal ismerkedtek és a Mari-lakot járhatták be a gyermekek. Volt, mit nézni! Megtekinthették a Benedek család által használt tárgyakat, fényképeiket, szemügyre vehették a könyveket és folyóiratokat, láthatták azt az íróasztalt, ahol Elek apó a halhatatlan történeteket papírra vetette, és mely mellett a penna örökre kiesett kezéből. Történeteket hallhattak az igazság és a gyengébbek mellett mindig kiálló, közéleti szerepet betöltő emberről, a szüleit asztalfőre ültető hálás fiúról, és az íróról, akinek nem volt nehéz a kasza sem.

A népes sereget a Mari-lak előtt Bíró Enikő, Benedek Elek ükunokája, az emlékház működtetője üdvözölte. Mint mondotta, méltán választották a népmese napjának Elek apó születésnapját, hiszen nincs még egy olyan személy a magyar irodalomtörténetben, aki annyit tett volna a mese megismertetése és népszerűsítése, a gyermekek nevelése és olvasásra való serkentése érdekében, mint ő. A ma felnőttjeinek szóló üzenetében úgy fogalmazott: kötelességük ápolni, gyermekeikkel megismertetni a Benedek Elek meséi által kapott szellemi örökségünket.

Hírdetés

A székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző kisiskolásainak rövid, helyenként gitárkísérettel előadott műsorát követően Péter Orsolya, a Mesélő Háromszék rendezvénysorozat felelőse szólalt fel. Örömét fejezte ki, hogy ismét megszervezhették az eseményt, s hogy annak megnyitóját szintén Kisbaconban tartják: ott, ahol 2014-ben elindították. A program kilenc napig tart, mely idő alatt próbálnak minél nagyobb közönséget megszólítani, s felhívni a figyelmet a népmese szépségére és a nevelésben betöltött fontosságára. Mint mondotta, hét éve bocsátották útjukra azokat a Mesemécseseket, amelyeket most visszahívtak, mesével feltöltenek, és visszaküldik a közösségeknek, hogy világítson, lángja mellett a mesék tovább öröklődjenek, „a szívekben tovább lobogjanak” a szebbnél szebb történetek.

Benkő Éva, mesemondó a Csillagszemű Juhász című mesét adta elő a gyermekek nagy örömére, azt követően pedig Nagy Károly Kázmér köpeci református lelkipásztor mondott áldást. A gyermekektől azt kérte, legyenek oly tiszta lelkűek, mint a szegénylegények, bátrak, mint a ragyogó palotából érkező királyfi, talpraesettek, mint az okos leány, a mécsesek fényével pedig járuljanak hozzá a világban jelen levő sötétség eloszlatásához, s tegyenek az anyanyelvünk megóvása és népmesekincsünk érdekében.

A Cimborák Bábszínház által bemutatott, Benedek Elek-mese alapján készült A buták versenye című előadás szintén telitalálat volt: kicsik és kicsit nagyobbak is nevetve nézték a remek színészi teljesítményt, s ha alkalom adódott – márpedig bőven adódott! – felcsattant a taps is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »