A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését javasolta

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését javasolta

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolta, hogy az orosz és fehérorosz sportolók egyénileg, semleges zászló alatt és katonai kötelék nélkül térjenek vissza a nemzetközi versenyekre. Ez azonban még nem vonatkozik a jövő évi párizsi olimpiára.

Thomas Bach NOB-elnök kedden a végrehajtó ülést követően bejelentette, hogy a bizottság azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek és a sport világesemények szervezőinek, hogy „az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók csak egyéni és semleges sportolóként versenyezzenek”.

A NOB ajánlása szerint nem vehetnek részt a nemzetközi eseményen azok az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező sportolók, akik támogatták az ukrajnai háborút, vagy szerződést kötöttek a hadsereggel, esetleg a nemzetbiztonsági szervekkel. Bach szerint ők nem versenyezhetnek semleges sportolóként. Az AP ügynökség által közvetített NOB-irányelv szerint az említett két ország csapatai továbbra sem vehetnek részt a nemzetközi versenyeken, és sportolóik sem indulhatnak csapatversenyen vagy mixben. Ezen túlmenően mindenkinek rendelkeznie kell bizonyítható doppingvizsgálati jegyzőkönyvvel. A rendezvényekre nem léphetnek be a két ország kormányának képviselői vagy állami tisztségviselői, a versenyeken „az országok zászlaja, himnusza, színe vagy bármilyen más jelképe” nem szerepelhet.

A NOB nemzetközi sportszövetségekre vonatkozó ajánlásai azonban nem vonatkoznak a tizenhat hónap múlva kezdődő párizsi olimpiára. Bach kedden azt mondta, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók részvételéről a 2024-es olimpián “kellő időben” döntenek.

„Szeretnénk a lehető legtovább figyelemmel kísérni ezen ajánlások végrehajtását, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni” – idézte az AFP a NOB-ot. Bach továbbá kijelentette, hogy a bizottság nem tartotta megfelelőnek a döntés határidejének kitűzését:

„Senki sem tudja, mi lesz holnap vagy kilenc hónap múlva. A NOB a 2024-es és a 2026-os olimpiával kapcsolatos döntését a megfelelő időpontban hozza meg saját belátása szerint és anélkül, hogy kötelezze magát a korábbi olimpiai kvalifikációk eredményeihez”.

Hírdetés

A NOB az ukrajnai háború kitörése után megtiltotta az orosz és fehérorosz sportolóknak az sporteseményeken való részvételt, ám az elmúlt időszakban keresi a módját a visszatérésükre. Számos sportoló, tisztségviselő és politikus azonban ellenezte a NOB erőfeszítéseit, élükön a megszállt Ukrajna képviselőivel, amely a párizsi játékok bojkottálását fontolgatja.

Kedden a német képviselők is az ukránok oldalára álltak, és a NOB vezetőjének új döntését az összes ukrán sportoló “arculcsapásának” nevezték.

  „Megérdemlik a nemzetközi sport szolidaritását. A nemzetközi sporttársadalomnak egyértelműen el kell ítélnie a brutális orosz háborút. Ez csak az orosz és a fehérorosz sportolók teljes kizárásával lehetséges”

– idézte Nancy Faeser német belügyminisztert az AFP.

A döntést Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes is elítélte: „Milyen pozitív dolgokat tett Oroszország a sportolóiért, hogy most versenyeken vesznek részt. Bucsa, Irpiny, Hosztomel és a napi civil bombázások után ez a szégyen napja a NOB számára”.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »