A németek biztosak abban, hogy a szlovák kormánygépen volt az elrabolt vietnami férfi

A németek biztosak abban, hogy a szlovák kormánygépen volt az elrabolt vietnami férfi

“Németországot szándékosan megtévesztették a vietnami emberrablás esetében?” – Így kezdődik a Frankfurter Allgemaine Zeitung német napilap legfrissebb cikke az elrabolt Trinh Xuan Thanh esetével kapcsolatban.

A német nyomozók már nem kételkednek abban, hogy a vietnami vállalkozó elrablása során a szlovák kormánygépet is használták. Közben a szlovák rendőrség és ügyészség egyáltalán nem foglalkozik az üggyel és a vietnamiakra mutogatnak. Ha azonban az akkori belügyminiszter, Robert Kaliňák beleegyezésével történtek a dolgok, akkor súlyos bűncselekményről beszélhetünk.

A FAZ szerint a nyomozók biztosak abban, hogy Trinh a kormánygépen volt.

írják a német újságok azzal, hogy a német-vietnami-szlovák kapcsolatokban rendkívül összetett helyzet alakulhat ki.

A német sajtó állításait támaszthatja alá az a tény is, hogy múlt héten a német Felső Bíróságon Berlinben a Long N. H. ügyében eljáró bírónő az ítélethirdetés során konstatálta, hogy “bizonyított tény”, hogy a szlovák kormánygéppel vitték el Trinht Pozsonyból.

Hírdetés

Az ítélet ezen részét a FAZ szerkesztője, Justus Bender idézte az újságban, mivel ő részt vett a bírósági meghallgatáson és az ítélethirdetésen. Bender a Postoj szlovák konzervatív napilapnak megerősítette, hogy a bírónő csak szóban ismertette a döntés indoklását, és többek között arról is szót ejtett benne, hogy a 12 vietnami utas között ott volt Trinh. Konkrét bizonyítékokra azonban nem tért ki bővebben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Long N. H. Prágában élő vietnami vállalkozó, aki részt vett Trinh elrablásában. Az ő feladata volt az autók kikölcsönzése. A német bíróságnak elismerte tettét, elmondta, hogy a vietnami titkosszolgálat kereste meg, és azért teljesítette a kérést, mert úgy gondolta, segít elfogni egy keresett bűnözőt. Vallomásának köszönhetően végül enyhített büntetést kapott.

Jelen állás szerint vajmi kevés esély van arra, hogy a fő bűnösöket felelősségre vonják, mivel vagy Vietnamban vannak, vagy diplomáciai immunitást élveznek. Ráadásul a németek csak Moszkváig tudták felderíteni Trinh útját, azt azonban nem tudják rekonstruálni, hogy innen hogy jutott el végül Vietnamba. Az ügyben segítséget kértek az orosz titkosszolgálattól, azonban semmilyen választ sem kaptak. Regine Griess berlini bírónő szerint az emberrablást miniszteri szinten tervezték meg Vietnamban, és a vietnami titkosszolgálat egész Európát befedő hálózatot épített ki a művelet sikeressége érdekében.

Németországban emellett az utóbbi hetekben egyre többször említik meg, hogy Vietnam mérlegeli az időközben a többszörös életfogytiglanra ítélt Trinh visszaszolgáltatását Németországba. Vietnamnak fontos, hogy normalizálja kapcsolatát Németországgal, és főként hogy szabadkereskedelmi egyezményt köthessen az EU-val.

Dennikn.sk, Postoj.sk

Nyitókép: aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »