A német külügyminiszter szerint Libanon az összeomlás szélén áll

Libanon az összeomlás szélén áll – figyelmeztetett Annalena Baerbock német külügyminiszter Bejrútban tett meglepetésszerű látogatásán szerdán.

Szólt arról is, hogy az ENSZ békefenntartói ellen irányuló bármilyen szándékos támadás (…) a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelenti.

A Libanon déli részén állomásozó ideiglenes ENSZ-misszió (UNIFIL) azzal vádolta meg az izraeli csapatokat, hogy ismételten és szándékosan az ő állásaikat is lőtték.

Hírdetés

Baerbock hangoztatta: "az ENSZ-békefenntartók védelmének kötelezettsége a konfliktusban részt vevő valamennyi félre vonatkozik". Hozzátette: "az UNIFIL katonái teljes támogatásunkat élvezik. Szükség van rájuk a konfliktus politikai megoldásának megtalálásához."

Berlin hétfőn sürgette az izraeli kormányt, hogy "tisztázzon minden olyan incidenst", amely az UNIFIL-t érinti, és felszólította, hogy derítsen fényt egy megfigyelőtorony és egy kerítés lerombolására Dél-Libanonban, a Hezbollah erősségének számító területen, ahol Izrael légi bombázásokat és szárazföldi offenzívát folytat.

A misszióra nehezedő nyomás ellenére az UNIFIL – amelynek tízezer békefenntartója van – azt közölte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri és jelentést tesz az Izrael és Libanon közötti határon kialakult helyzetről. Az ENSZ-misszió a napokban a dél-libanoni városokat és falvakat ért hatalmas pusztításra figyelmeztetett.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »