A német alkancellár támadásnak nevezte az orosz gázszállítások visszavágását

A német alkancellár támadásnak nevezte az orosz gázszállítások visszavágását

Robert Habeck (Zöldek) német gazdasági miniszter és alkancellár kedden Németország elleni támadásként jellemezte az orosz Gazprom azon döntését, hogy korlátozza a Németországba irányuló földgáz mennyiségét.

“Az Északi Áramlat 1-en keresztül érkező szállítmányok csökkentése közvetlen támadás ellenünk”

mondta Habeck egy német ipari konferencián.

Hírdetés

A Gazprom a múlt hét második felében több lépcsőben az eredeti szállítási mennyiség mindössze 40 százalékra vágta vissza az Északi-Áramlat 1-en keresztül érkező földgázszállítások volumenét. Ez több országban, főleg Németországban és Olaszországban, valamint Ausztriában is problémát okoz az ellátás hosszútávú (értsd: a következő fűtési szezonra történő) biztosítása szempontjából.

A németek a kezdetektől azt állítják, hogy az oroszok politikai döntést hoztak, Moszkva azonban a szankciók miatt késve érkező turbinákra hivatkozik. Ha Moszkva arra játszik, hogy Európa ne érezze magát biztonságban energiaellátás szempontjából a soron következő fűtési szezon idejére, akkor meg kell akadályoznia, hogy feltöltse tartaléktárolóit, amelyeket egyébként az elmúlt hónapokban rekordidő alatt 52 százalék fölé tornáztak.

Körkép.sk, Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »