A „ne bis in idem” elve nem akadálya az elfogatóparancsnak az ifjabb M. Kováč-ügyben

A „ne bis in idem” elve nem akadálya az elfogatóparancsnak az ifjabb M. Kováč-ügyben

A kétszeri büntetés tilalma ugyanazért a cselekedetért nem lehet az akadálya annak, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki Michal Kováč volt köztársasági elnök fiának elrablása ügyében, jelentette ki az Európai Unió luxemburgi bírósága (EUB).

„Az amnesztiával kapcsolatos vádeljárás megszüntetése nem akadálya az elfogatóparancs kiadásának, mivel a nemzeti igazságügyi hatóságok még nem döntöttek a vádlottak büntetőjogi felelősségéről” – közölte az EUB.

A bíróság kimondta, hogy Európai Unió Alapjogi Chartájának a bis in idem elvére „csak akkor lehet hivatkozni, ha az érintett személy büntetőjogi felelősségét megvizsgálták, és ellene ítéletet hoztak”.

Hírdetés

A luxemburgi bíróság szerint ugyanis csak az ilyen értelmezés felel meg annak a „jogos célnak”, ami a bűncselekményt elkövető személyek büntetlenségének a megakadályozása.

E tekintetben a Bíróság megállapította, hogy az érintett személyekkel szembeni eljárás felfüggesztéséről szóló 2001. június 29-ei határozat a nemzeti jog szerint felmentő ítéletet jelent.

A „Ne bis in idem” annak a jogelvnek a latin kifejezése, hogy senkit nem lehet kétszer ugyanazért a cselekményért megbüntetni, legyen szó akár bűncselekményről, akár szabálysértésről.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »