A NAÜ legalább tárgyal Teheránban

Folytatta teheráni tárgyalásait szombaton Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki azért érkezett az iráni fővárosba, hogy rávegye az országot az együttműködésre a be nem jelentett helyszíneken talált uránnyomokkal kapcsolatos vizsgálatban.

Grossi, aki pénteken érkezett kétnapos látogatásra, másodszor is találkozott az iráni atomenergetikai szervezet vezetőjével, Mohammad Eszlamival – jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

A NAÜ főigazgatója a Teheránnal folytatott megbeszélések közepette azért utazott Iránba, hogy tájékozódjon az ország Fordóban található urándúsító üzemében kimutatott, a fegyverminőséghez nagyon közeli, akár 83,7 százalékos tisztaságúra dúsított uránrészecskék eredetéről.

"Az Iszlám Köztársaság nukleáris ipara teljesítményének, állapotának és kapacitásának ellenőrzése a legfontosabb cél, amely az ügynökség napirendjén szerepel" – idézte az IRNA Eszlamit, aki a Grosival való szombati találkozója előtt nyilatkozott. Azt is mondta, hogy a "felek nem teljesítették a 2015-ös atomalkuban vállalt kötelezettségeiket, ezért Irán úgy döntött, hogy csökkenti kötelezettségvállalásait".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal kötött megállapodás értelmében Irán visszafogta atomprogramját, cserébe az amerikai, európai uniós és ENSZ-szankciók alóli mentességért.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) nevű nukleáris megállapodásból, amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette a délnyugat-ázsiai országgal szemben hozott nyugati szankciók feloldását.

Hírdetés

Az amerikai szankciók ismételt életbe léptetésére Teherán azzal válaszolt, hogy visszavonta az iráni nukleáris tevékenységnek a megállapodásban vállalt egyes korlátozásait

Eszlami szerdán azt mondta, hogy Teherán urándúsítása nem haladja meg a 60 százalékos tisztaságot.

"A (teheráni) találkozók napirendjén szerepelnek a fennmaradó biztosítéki kérdések, valamint az Irán és a NAÜ közötti technikai és jogi nézeteltérések" – írta az IRNA pénteki kommentárjában, anélkül, hogy részletek bocsátkozott volna.

Az, hogy Irán akadályozza a NAÜ évek óta tartó vizsgálatát a három be nem jelentett telephelyen talált uránnyomokkal kapcsolatban, arra késztette az ENSZ megfigyelőszervezetének 35 nemzetből álló kormányzótanácsát, hogy novemberi utolsó negyedéves ülésén határozatot fogadjon el, amelyben felszólította Teheránt, hogy sürgősen működjön együtt a vizsgálatban.

Ez az együttműködés nem valósult meg, és Grossi abban reménykedik, hogy találkozása a határozottabb véleményt képviselő Ebrahim Raiszi iráni elnökkel segíthet az álláspontokat elmozdítani a holtpontról – vélekedtek európai diplomaták. A testület következő negyedéves ülése hétfőn kezdődik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »