A NAÜ főigazgatója Teheránba utazik, mielőtt Irán csökkentené az együttműködést

Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Teheránba utazik szombaton, hogy egyeztessen a további együttműködésről az iráni vezetéssel – közölte szerdán Kazim Garibabadi, Irán NAÜ-höz akkreditált nagykövete.

Az ügy előzménye, hogy Irán kedden tájékoztatta a NAÜ-t arról, hogy többé nem tartja magát a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvéhez, mert Teherán szerint a hat másik aláíró sem a szerződésnek megfelelően alkalmazza.

A kiegészítő jegyzőkönyv teszi lehetővé, hogy a NAÜ ellenőrei bármilyen létesítmény vizsgálhassanak Iránban, amelyet szükségesnek tartanak megnézni. A dpa szerint e nélkül a nukleáris megállapodásból nem sok marad.

Irán egyébként a nap folyamán tájékoztatta a NAÜ-t, hogy a korábbinál jóval fejlettebb, két kaszkádnyi, vagyis 174 darab IR-2m típusjelzésű uráncentrifugát készül beépíteni legfeljebb 5 százalékos dúsítású urán előállításához a föld alatti natanzi nukleáris létesítményében. A NAÜ tagországoknak megküldött jelentésében kiemeli, hogy ezzel hatra növekszik majd a létesítményben működő, tervezett, illetve beépítés alatt lévő összekapcsolt centrifugákból álló kaszkádok száma.

Hírdetés

A NAÜ február elsejei jelentésében közölte, hogy Natanzban üzembe helyezték a második kaszkádot, és még két további beépítése zajlik. Az atomalku rendelkezései értelmében Iránnak csak a kisebb hatásfokú, első generációs IR-1 centrifugákat szabadna használnia.

Az Irán nukleáris programjáról 2015-ben kötött megállapodás részes felei közül Németország, Franciaország és Nagy-Britannia külügyminiszterei csütörtökön Párizsban ülnek össze, hogy megvitassák a további teendőket. Videókonferencia keretében csatlakozik hozzájuk Antony Blinken amerikai külügyminiszter, akinek országa Donald Trump elnöksége idején, 2018 májusában egyoldalúan kilépett az úgynevezett atomalkuból és szankciókkal sújtotta Teheránt.

Joe Biden új amerikai elnök kormánya egyelőre csak mérlegeli az atomalku felélesztését célzó lehetőségeket, Irán viszont sürgős cselekvést vár el tőle a büntetőintézkedések feloldását illetően. Teherán és Washington is arra vár, hogy a másik tegye meg az első lépést. Szakértők szerint csak abban az esetben várható előrelépés, ha a felek párhuzamosan cselekednek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »