A NAÜ főigazgatója szerint Teherán kitér a vitás kérdések rendezése elől

Bírálta pénteken Iránt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki szerint a síita állam kitér nukleáris programjára vonatkozó vitás ügyek rendezése elől.

Rafael Grossi a nemzetközi nukleáris biztonság konferenciájának margóján elképesztőnek nevezte, hogy nem sikerült kapcsolatba lépnie Teheránnal az új iráni elnök, Ebrahim Raíszi augusztusi beiktatása óta, hozzátéve, hogy csak az iráni nukleáris program vezetőjével sikerült szót váltania.

Hírdetés

Irán és a világ vezető hatalmai – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – 2015-ben több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump volt amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani, illetve korlátozta a NAÜ ellenőreinek tevékenységét létesítményeiben.

Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek, mióta Raíszi vette át az elnöki tisztséget Iránban. Tervek szerint az egyeztetések várhatóan november végén indulnak újra.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »