A NATO-főtitkár KIjevben. Zelenszkij szerint túl lassan érkezik a katonai támogatás

A NATO-főtitkár KIjevben. Zelenszkij szerint túl lassan érkezik a katonai támogatás

Nyitókép: SITA

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ma előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kijevbe. A találkozó során Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte a szövetség támogatását Ukrajnának, amely harmadik éve védekezik az orosz fegyveres agresszió ellen. Zelenszkij a NATO vezetőjével tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a hadszíntéren kialakult helyzet a lőszerszállítások sebességétől függ.

Zelenszkij szerint a létfontosságú amerikai fegyverek  kis mennyiségben elkezdtek áramlani Ukrajnába, de a szállításoknak gyorsabbnak kellene lenniük, mivel az előrenyomuló orosz csapatok igyekeznek kihasználni az ukrán fél fegyver- és lőszerhiányát.

Hírdetés

– mondta Zelenszkij. Ismét hangsúlyozta, hogy a front helyzetének stabilizálása a nyugati katonai segítség gyorsaságától függ, mivel az oroszok újabb offenzívára készülnek. A legsürgősebbnek a 155 milliméteres tüzérségi lövedékek és légvédelmi fegyverek, például a Patriot rendszer szállítását nevezte.

Stoltenberg, aki harmadszor látogat Ukrajnába a háború kitörése óta, elismerte, hogy Oroszország az elmúlt hónapokban előnyben volt Ukrajnával szemben a fegyverek rendelkezésre állását illetően. Biztosította azonban az ukrán államfőt, hogy a további segítség „útban van”.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »