A nagyváradiak adományokkal segítik a beregszászi karitászon keresztül a Kárpátalján élőket

A nagyváradiak adományokkal segítik a beregszászi karitászon keresztül a Kárpátalján élőket

„Minden támogatónak hálásan köszönjük a segítséget! Köszönjük, hogy segítenek segíteni” – fogalmazott Szkoropádszky Péter és Fülöp János, a beregszászi Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet elnöke, illetve igazgatója a nagyváradi Szent Katalin-plébánián február második felében szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Az eseményen jelen volt Böcskei László nagyváradi megyéspüspök; Vass Csaba lazarista szerzetes, plébános; Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője; Georgeta Szabo, a Zöld Berek Egyesület irányítója; Dunai József a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója, valamint a Páli Szent Vince Társaság vezetése, Kis Balázs, Czezar Csanád és Strifler Mihály.

A két magyar görögkatolikus parókus a beregszászi karitász részéről azért érkezett Kárpátaljáról Nagyváradra, hogy a januárban a Krisztus-hívők egységéért felajánlott imahéten összegyűlt több mint 10 000 lejt átvegyék, és a pénzből bevásároljanak az otthon maradt rászorulók számára. A találkozás lehetőséget biztosított arra is, hogy a vendégek beszámoljanak arról, hogyan telnek a hétköznapok a háború sújtotta Ukrajnában.

Rögtön a fegyveres konfliktus kezdete után a vincések a többi civil szervezettel együttműködve feltérképezték, hogy miben tudnának segíteni. Felvették a kapcsolatot a Szent Panteleimon Karitásszal, és az elmúlt hónapokban 6 út során több mint 40 tonna segélyszállítmányt juttattak célba, odafigyelve a helyi igényekre.

A Szent Panteleimon Karitász a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye magyarok lakta településein végez karitatív tevékenységet. Az itt élő mintegy harmincezer magyar hívő a kárpátaljai magyarság egyötödét jelenti. Negyvennyolc egyházközségben szervezetten vannak jelen, és további 10–15 egyházközségben tartanak számon magyar híveket – ismertette Szkoropádszky Péter és Fülöp János. Beszámolójukból egyértelműen kiderült, hogy megfelelő helyre kerültek a segélyek.

Hírdetés

A beregszászi karitász úgynevezett „szeretetkenyeret” is sütött már a váradiak adományaiból. Jelenleg öt településen működtetnek ingyenkonyhát, ezeken kívül újabb kettőt most létesítenek. 

A segélyszervezet körülbelül kétszáz ember ellátásáról gondoskodik, helyi rászorulókról, fekvőbetegekről, idősekről, belső menekültekről. Sajnos nagyon sok idős ember egyedül maradt. Napi 18 órás áramszünetek keserítik meg a helyben maradottak életét. A felajánlott lisztből hetente ötven kenyeret tudnak szétosztani, illetve folytatják a korábban elkezdett Szent Simeon és Anna-programjukat. Az elmúlt évben több mint 7000 egységcsomaggal tudták támogatni a szükséget szenvedőket. Tűzifaprogram is működik, 160 család számára sikerült tüzelőanyagot biztosítaniuk 32 ezer kilogramm brikett formájában. Kétszáz kisgyermekes családhoz juttattak el babaápolási termékeket, pelenkákat, tisztálkodási eszközöket.

– hangsúlyozták a parókusok.

Forrás és fotó: Erdon.ro; Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »