A nagy veterántalálkozó

A nagy veterántalálkozó

Nevetséges, hogy 2024-ben bosszúszomjas nyugdíjasok irányítják a baloldali közösséget

Juszt László a Facebookon még mindig szaporítja a suttyó beszólásait. Bolgár György időnként feltűnik valamilyen rádióban, vég nélkül szórja pártállami fordulatait. Havas Henrik hasonmásait, a tudatlan prolikat szórakoztatja rögeszmés posztjaival. Lengyel Lászlót hallgatva pironkodva arra gondolunk, hogy bár százból százegyszer tévedni szokott, örökös helyet bérel a baloldali tájékoztatásban. Felbukkan néha Surányi György, aki a múlt század utolsó harmadának közgazdászaként bukott bele a saját agymenései­be. Kuncze Gábor igyekszik szellemes lenni, halljuk is foga csikorgatását próbálkozás közben. Gyűlölködő riposztjai közben Gálvölgyi János is viccelődik persze, ahogyan a Heti hetes „sztárjához” illik. Farkasházy Tivadar olykor nyilatkozik a baráti sajtónak, hogy ő milyen eredeti és sikeres ember. Felsorolhatnék még harminc-negyven idősödő közszereplőt a baloldali nyilvánosságból, nagyjából ennyien maradhattak, de inkább ne tegyük, felesleges volna, mindenki ismeri őket.

A kompánia tagjai mindannyian betöltötték a hetvenedik évüket, és mégis úgy tesznek, mintha övék volna a jövő a hazai közéletben. Hát nem az övék. Hanem azoké, akik számolhatnak még aktív évtizedekkel, és van elég tudásuk és tapasztalatuk, hogy valami jót cselekedjenek. 

A nyugdíjas baloldaliak ugyanis nem józanul ítélnek, rendszerint hülyeségeket beszélnek. Erről bárki meggyőződhet, aki pár percig meghallgatja soros jövendőmondásukat, ködös jóslataikat, indulatos kirohanásaikat. De ami momentán a legfeltűnőbb: szemmel láthatóan fogalmuk sincs arról, milyen országban élnek. 

Egyszerűen nem értik, mennyire kinyílt a világ az új nemzedékek számára. Hogy mindenkinek akad munkája, aki dolgozni akar, hogy sokkal jobban élnek az emberek, mint tizenöt éve, és hogy őket, a nagy megmondókat – saját támogatóikat is beleértve – pusztán nosztalgiából hallgatják meg egyáltalán. Hogy a falvakban mi a helyzet, hogy a cigánysággal mi lesz, hogy milyen életet él egy nagycsalád, arról sem őket kell megkérdezni. Fogalmuk sincs egy csomó fontos körülményről, hiszen régen elveszítették a kapcsolatot a társadalommal, begubóztak, egymást látogatják, csakis a sajtóból tájékozódnak.

(Tévedés ne essék, nem azért bírálom őket, mert megöregedtek. Az életkor önmagában semmire nem jogosít és semmiből nem zár ki. Az ostobaság viszont fájdalmas, és miután a baloldali veteránok tényleg nem másokkal együtt, hanem leginkább a saját ideológiai ketrecükben élnek, onnan pedig bőszen kikiabálnak, hadd tegyük szóvá az idő fájdalmas múlását is.)

Hogy miért mozognak még mindig közöttünk ezek a figurák? Talán azért, mert pótolhatatlannak érzik magukat. Megerősíti őket ebben az a szép baloldali hagyomány, hogy a hálózatukat mindig értelmiségi kikiáltókkal működtetik. Nyilván már az MSZP–SZDSZ-hőskorszakban is feltűnt kényszeres túlmozgásuk, de hogy 2024-ben is nyomulnak, furakodnak, tényleg elgondolkodtató. Hetven körül, hetven felett ugyanis illene olykor hallgatni. Esetleg regényt írni, pecázni, utazgatni. Vagy az unokákkal focizni, sétálgatni a folyóparton, szalonnát sütni, délben meginni egy pohár bort, sokat aludni, rejtvényt fejteni. 

Hírdetés

Mindennek rendelt ideje és helye van, de arra, hogy vén fejjel miért csinálnak magukból bolondot azok, akiknek már réges-régen hallgatniuk illene, csak keresgélem a választ. Illetve tippelni azért én is tudok. Hatalom és pénz – ez jutott eszembe, mert erre a két kenőanyagra gerjednek a leginkább.

Higgyék el, erős a kötődés, nincs annyi pénz és kinevezés, hogy ezeknek elég legyen.

A baloldalon továbbá fokozottan érvényes, hogy aki valaha mikrofont kapott, akkor sem óhajtja leadni, amikor már nincs adás, elfogyott a hallgatóság. Nyilván hazudozhatják maguknak egy ideig, hogy milyen széles a nyilvánosságuk, de nézzük meg a követőik számát, a befolyásolás hatásfokát, és persze tegyük fel a kérdést, hogy a Fidesz miért nyer tizennégy év óta kétharmaddal – rögtön szerényebbek lesznek. Pontosabban szerényebbnek kellene lenniük, mert erre ők ugye zsigerileg képtelenek. Hiába tudják, hogy miattuk is süllyed a hajó, képtelenek beleugrani a mentőcsónakba, mert valaki azt hazudta nekik 1988-ban, hogy ők elsőtisztnek vagy kapitánynak születtek. Felőlünk úgy tűnik, teljesen mindegy, hogy díszes egyenruhában vagy félmeztelenül nyelnek el valakit a bősz hullámok, ők azonban másképp gondolják.

A hetvenes veteránok egyébként nem páratlan elmék, bár ötven éve ezt hazudozzák magukról és egymásról. Rányomulnak mindenre és mindenkire, akiben fantáziát látnak. Ha nem tehetségesek, törleszkednek a tehetségesekhez, kihasítják a lehető legnagyobb részt, fölöznek, kamatot szednek, menedzselnek, kaserolnak. Ott fontoskodnak mindenhol, stúdióban, tribünön, fogadáson, ünnepségen, könyvbemutatón. Nem tisztelik mások helyzetét, véleményét, az a lényeg, hogy ők látsszanak, hallják, csodálják őket vég nélkül, állandóan. Teljesen gátlástalanok, törtetnek, nyomulnak, és ráadásul mindezt „okosságnak” hiszik, miközben egyszerűen csak pofátlanok és nagyképűek. 

Aki őszintén elhiszi, hogy a felsorolt öregek bármiféle értéket létrehoztak, szíveskedjenek bármiféle maradandó szellemi terméket említeni tőlük (előre szólok, a gyakori televíziós okádás nem az!). Akad bármi is díszes fél évszázadukban, ami joggal tovább örökíthető, s az utókor hasznosnak találhatja majd? Nem vagyok biztos abban, hogy néhány alkalmi vonyításon kívül egyetlen hangfoszlány is megmarad az emlékezetünkben.

Persze a mi oldalunknak is intő példa a baloldali veteránok vesszőfutása. Nem szabad eljutni ugyanis addig a pontig, hogy önmagunk paródiái legyünk. Ha úgy érezzük, a modern világ és az új kihívások átlépnek rajtunk, habozás nélkül át kell adnunk a stafétát. A dolgok ugyanis rendszerint nem rajtunk állnak és fordulnak meg – mind­annyian mellékszereplők, sokszor pedig csak egyszerű szemtanúk vagyunk. Ha túlságosan szeretjük önmagunkat, ugyanolyan unalmas paprikajancsik leszünk, mint ezek a pökhendi alakok. Nem azt mondom, hogy azonnal távozzunk a színről – én például ötvenesként még pár évig tervezhetek –, de hogy egyszer mindennek vége szakad, az biztos. 

Viszont az ember alapvetően a hazájáért és a népéért dolgozik, nem azért, hogy csodálják olyanok, akik egyébként nem is ismerik. Óriási különbség. Az alázat pedig nem a szellemi alávetettség magatartásformája, hanem a siker alapfeltétele. A végén ugyanis mindig az győz, aki jobban ismeri önmagát és az ellenfelét. Az élet minden területén elcsendesedéssel és önmérséklettel kezdődik a munka, az önmenedzselők előbb-utóbb lebuknak.

A baloldalon azonban ötven évvel ezelőtti szocializációs modelleket követnek, és nincs egyetlen ember köztük, aki szembe merne fordulni a nyugdíjaskorú hálózattal. Ebből a helyzetből csak akkor lesz kiút, ha a veteránok sorra lelépnek a színről. Addig még azért várni kell cseppet, de az előadás változatlanul nagyon szórakoztató.

Szentesi Zöldi László – www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »