A nagy sztyeppe Anyja – Kazahként ábrázolt Szűz Mária és kis Jézus festményét láthatja Ferenc pápa

Doszbol Kaszimov kazah festőművész jellegzetes kazah arcvonásokkal festette meg Szűz Máriát és a gyermek Jézust. A nagy sztyeppe Anyja triptichont várhatóan bemutatják Ferenc pápának, amikor szeptember 13–15. között Kazahsztánba látogat, hogy részt vegyen a Világ és Hagyományos Vallások Vezetőinek VII. Csúcstalálkozóján

A művész a festmény elkészítéséhez ihletet a kazah kultúrában sajátos helyet elfoglaló anyaképből meríti.

Az anyaság „egyetemes kép. E világra mindannyian születünk, édesanyánknak köszönhetően jöttünk e világra” – idézi a művész szavait a Catholic Word News.

Doszbol Kaszimov alkotásán Mária hagyományos kazah ruhát visel, felnőtt férfi ruhájába öltözött gyermeket tart a kezében, ami Krisztus eljövendő szenvedését és halálát jelképezi. A művész munkája során több kazah motívumot használt fel.

A gyermek feje fölötti gloriola sarinak formájú, mely a nomád jurták alkotóeleme, a kazah kultúra legfontosabb ősi szimbóluma (a sarinak az ország címerében is szerepel).

Mária a gyermekkel a Nagy steppe Anyja című triptichon központi alakja. A két oldalsó táblán szintén kazah külsejű, hagyományos kazah hangszeren játszó angyalok láthatók.

Hírdetés

A triptichont Tomasz Peta, a kazahsztáni főegyházmegye érseke rendelte meg a művésztől.

A képet a Kazahsztán északi részén fekvő Ozernij város (egykor hatalmas lágerközpont – a ford.) Béke Királynője-szentélyében helyezik el.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás: blagovest-info.ru

Fotó: catholic-kazakhstan.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »