A "nagy öreg" üzenete

A "nagy öreg" üzenete

A szlovák sajtóügynökség politikai helyzetelemzésre kérte Mikuláš Dzurinda egykori miniszterelnököt (1998-2006 között volt kormányfő), aki Kékek – Európai Szlovákia néven egy párt szervezésébe fogott.

A veterán politikus szerint a politikai kultúra és a közbeszéd elfogadhatatlan szintre süllyedt, ezért a szerveződő formáció egyik célja, hogy ezen változtasson és visszetérjen oda, ahol annak idején, a kétezres években volt.

Mint kifejtette:

Ma emberként szégyellem magamat, ahogy a politikusok sértegetik egymást. Ezen egyszerűen változtatni kell. Az ellenfelet valamiképp tisztelni is kell, bebizonyítani, hogy a választóit nem tartja csőcseléknek.”

Emlékeztetett rá, hogy ő is kemény csatákat vívott politikai ellenfelével, Vladimír Mečiarral, és gyakran szenvedélyes kijelentések is elhangzottak, soha sem alacsonyodott le odáig, hogy megalázza, emberi mivoltában sértegesse a másikat. Ezért is nézi megdöbbenve a mostani politikai adok-kapok stílust, amely rendre túllép a tisztességes vita határain.

Hírdetés

Az egykori miniszterelnök eredetileg arra gondolt, hogy tapasztalatait tanácsadóként adná át utódainak, de már látja, hogy mindez kevés. Amennyiben erről megállapodás születik, hajlandó vállalni a „Kékek” vezetését is.

Kollégáim tovább léptek, én is tovább léptem. Kemény küzdelem lesz. A saját politikai pártunkat kívánjuk létrehozni. Mindent megteszünk, amiben megegyezünk.”

– jegyezte meg.

A Kékek csapatát jobbára fiatal arcok alkotják. De gazdasági kérdésekben támaszkodhatnak olyan tapasztalt korábbi politikusokra, mint Ivan Mikloš egykori pénzügyminiszter és tárgyalnak azokkal a közgazdászokkal is, akik 1998-2006 között megreformálták Szlovákiát.

Dzurinda szerint Szlovákia gazdasági helyzete rossz. Egykor a fejlesztések területén az élvonalba tartozott az ország, most szörnyű látni, hogy az ésszerű költségvetési politika helyett a jövő nemzedékeit adósítják el. Kaotikusak az állapotok, a demokratikus intézmények jelentősége és minőségi szintje egyre csökken, növekszik az államadósság, egyre erőteljesebb az agyelszívás, a tehetségek külföldre távozása.

Mint kifejtette, más pártok számára is fontos az oktatás, az egészségügy, a gazdaság és a régiók közötti különbségek megszüntetése, de ő már konkrét eredményekre tud hivatkozni, amikor erről beszél. Csakis úgy lehet változtatni a dolgokon, ha az elképzelések megvalósításán dolgoznak és nem csupán politikai lózungokat fogalmaznak meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »