A nádszegi Szent István-templom

A nádszegi Szent István-templom

Nádszeg nem középkori eredetű település, Thurzó Szaniszló, a semptei uradalom birtokosa alapította a 17. század elején. A falu 1636-tól az Esterházyak tulajdona volt. 

Monumentális temploma 1903–1904-ben épült egy 19. század elejéről származó templom helyén. Építészetileg neogótikus és neoromán stílus keveréke. Hozzáépített tornya a nyugati oldalon áll, alatta kapuzat van. A kereszthajó déli oldalán egy rózsaablak látható, alatta a déli bejárat. 

Hírdetés

A templom hajójának mennyezete vasbeton szerkezettel téglából készült, szentélye rakott boltozatú, ahol a bordák csak díszítőelemként szolgálnak. Főoltárát Vaszary Kolos bíboros ajándékozta: oltárképén Szent István ajánlja fel a koronát Szűz Máriának, kétoldalt Szent László és Szent Imre szobra áll. A kereszthajó jobb oldalán a Jézus Szíve-oltár, bal oldalán a Szűz Mária-oltár látható.

A templomban a faliképek a 20. század első felében, illetve a század végén készültek. Közülük a legérdekesebb IV. Károlynak, az utolsó magyar királynak a mennyezeti portréja. A mai toronyórát 1977-ben szerelték fel, a négy harangot pedig Ambruskó Lajos plébános ajándékozta a templomnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »