A náci gyilkosok intelligens hazafiak voltak – állítja a nürnbergi ügyész

A náci gyilkosok intelligens hazafiak voltak – állítja a nürnbergi ügyész

Azok a náci katonák, akik városról városra járva több mint egymillió embert öltek meg Kelet-Európában, nem vademberek voltak, hanem intelligens hazafiak, akik úgy gondolták, hogy a hazájukért cselekszenek. Ezt a kijelentést nem akárki tette, hanem az egyetlen még élő nürnbergi ügyész. A 97 éves, magyar származású Benjamin B. Ferencz nemrégiben interjút adott, és a The Independent cikke szerint ebben arról beszélt, hogy a háborúkban az egyébként normális emberek is képesek rettenetes dolgokat elkövetni.

A műsorvezetőt az érdekelte, hogy mi az, ami ezeket az embereket vadállatokká változtatta. Erre a kérdésre adta az ügyész a fent idézett választ. Majd visszakérdezett: úgy gondolja, hogy azok, akik ledobták Hirosimára az atombombát, vademberek?

Hírdetés

Majd hozzátette:

„Elárulok valamit, amire sok-sok év alatt jöttem rá. A háború az egyébként tisztességes embereket is képes gyilkosokká változtatni. Minden háború, és minden tisztességes embert.”

Az ügyész figyelmeztető szavaira azért is érdemes odafigyelni, mert kevesen tudnak többet a Kelet-Európában elkövetett atrocitásokról, mint ő. Benjamin B. Ferencz Erdélyben született, nem sokkal azelőtt, hogy a területet Romániához csatolták volna. Még egyéves sem volt, amikor a családjával kivándorolt az Egyesült Államokba. A második világháborúban egy olyan egységben szolgált, amely a Kelet-Európában elkövetett náci bűnöket vizsgálta. A háború után pedig az úgynevezett Einsatzgruppék (akciócsoportok) által elkövetett bűnöket vizsgálta. Ezek a csoportok a Kelet-Európában és a Szovjetunióban előretörő Wehrmacht csapatok mögött haladtak. Az Einsatzgruppe fő feladatát a nürnbergi per során Erich von dem Bach-Zelewski SS-tábornok így határozta meg: „a zsidók, cigányok és a politikai komisszárok megsemmisítése”. Ferencz az osztagok saját feljegyzései alapján tárta fel a gyilkosságokat. Az egységek nagyon precízen vezették a naplóikat, feljegyezték, mikor melyik városban jártak, és azt is, hogy hány embert öltek meg. Ezek alapján állította azt, hogy az osztagok több mint egymillió ember haláláért felelősek. Az ügyész munkájának köszönhetően 22 náci tisztet állítottak bíróság elé, közülük négyet felakasztottak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »