A művészet határtalan

A művészet határtalan

Az Esztergomi Művészek Céhe megalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelte ez évben. Ezen évforduló keretében Esztergomban a Megyei Jogú Vármegyeháza dísztermében a közelmúltban megnyílt az „Új lélegzet” c. téli tárlat az EMC szervezésében.

A céheknek kezdettől fogva voltak felvidéki tagjai, mint Gerstner István, Lábik János párkányi festőművészek, Bugyács Sándor párkányi festőművész, valamint Nagy János szobrász és éremművész. Közülük már csak Bugyács Sándor él, és volt jelen a kiállításon.

A kiállítást Steindl Balázs Esztergom Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg a következő gondolatokkal:

„Az esztergomi Művészek Céhe büszkén mutatja be kiemelkedő alkotóinak munkáit, melyekkel új színt és lélegzetet visznek a téli estékbe. Az alkotás és a művészet mindig is kiemelt szerepelt játszott Esztergomban. Egy kiállításnak mindig két oldala van: az alkotók és a nézők együttes párbeszéde. Ma este itt, ezen a helyen ez a párbeszéd valósul meg. Biztos vagyok benne, hogy az itt kiállított művek elgondolkoztatnak bennünket, és egy kis varázslatot hoznak a hétköznapokba.”

Majd köszönetet mondott az egyesület vezetőségének, tagjainak, a kiállítás megszervezéséhez, a művészek értékteremtő és értékmegőrző munkájukhoz, akik elkötelezett hívei a város kulturális felvirágoztatásának, és a környék művészeti közéletének.

Bánhidy László volt elnöke a Céhnek, felidézte a múltat, az alakulást, s párhuzamot vonva a világ jelenlegi főleg technikai fejlődésével, leszögezte, hogy a művészet ma is határtalan, alkotói kortalanok, és számukra fontosak a Duna két partját összekötő kapocsként is számon tartani őket. Sorolta a már köztünk nem élő, vagy még élő felvidéki művészeket is. Örömmel nyugtázta és mutatta be a mai kor ifjú művészeit Esztergom és környékén, akik e kor világát érzékeltetik műveikkel, s örökítik meg az értékeket.

Hírdetés

A tizenöt bemutatkozó alkotó művész különböző technikájú munkáit csodálhatta meg a nagy létszámú közönség. Többen közülük már bemutatkoztak hazai műtermeinkben is. Gúgyela Tamás szintén felvidéki származású kőszobrász első alkalommal mutatkozott be nagyon egyedi és érdekes munkáival.

A bevezető és aláfestő zenét a kitűnő SIC TRANSIT FOLKMŰHELY tagjai szolgáltatták, kitűnő hangulatot teremtve a kiállításhoz.

E kiállítást megtekintve álljon itt két idézet a művészeteket kedvelő embernek:

„A művészet számtalan úton-módon képes hatalmába keríteni az emberi lelkeket. Benyomul, beszivárog, felmelegít, megdermeszt, döf, sebez és gyógyít, riaszt és nyugtat.” (N. Perelman)               

„A művészet az emberben és a természetben megnyilvánuló rejtelmesnek és isteninek érzéki visszaadása.” (Liszt)

A kiállítás megtekinthető Esztergom Megyei Jogú Vármegyeháza dísztermében december 24-ig, minden pénteken-szombaton 14.00- 18.00 óra között.

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »