A művek nem fecsegnek, hanem szólnak – Serbakow Tibor ötvösművész alkotásai a pécsi székesegyházban

A művek nem fecsegnek, hanem szólnak – Serbakow Tibor ötvösművész alkotásai a pécsi székesegyházban

Serbakow Tibor ötvösművész munkásságát bemutató kiállítás nyílt december 9-én a pécsi székesegyház Jézus Szíve kápolnájában. A Szent Eligius-díjas művész alkotásaiból kialakított tárlat 2024. január 14-ig látogatható.

A kiállítás megnyitóján Máger Róbert püspöki irodaigazgató, a pécsi székesegyház plébánosa köszöntőjében kifejezte örömét, hogy Bátaszék és Báta után immár a Pécsi Egyházmegye székesegyházában is bemutatják az Egyház és a templomok mindennapjaiban kiemelt szerepet betöltő liturgikus ötvöstárgyakat, amelyek az ötvösművész által láttatott módon segítenek abban, hogy még jobban megértsük a liturgia mélységét és gazdagságát.

A megnyitón jelen volt Kvanduk Frigyes általános püspöki helynök is, aki beszédében Serbakow Tibor művészetét méltatva rámutatott, hogy az egyházi művészet láttán mindig felmerül a kérdés, hogy miért ez a sok drágaság. Ékszerekhez is használnak drága részeket, a kettő között mégis óriási a különbség.

Mai világunk és életünk tele van fecsegéssel.

Hagyni kell, hogy beszéljenek, mert tudnak beszélni. Szólítsák meg önöket is, mint ahogy Isten megszólította a művészt – ajánlotta jó szívvel a művészeti tárlat megtekintését Kvanduk Frigyes.

A kiállításon keresztelőmedence, körmeneti kereszt, misekönyvborító, püspöki pásztorbot, talpas keresztek, gyertyatartók, díszpersely, falikarok kaptak helyet, képet adva arról a művészetről, amelyet Serbakow Tibor munkássága képvisel.

A tárlaton az ötvösmunkák előzetes grafikai tervei is megtekinthetőek, mert koncepció, hogy ne csak a művek jelenjenek meg, hanem az a szellemi-alkotói folyamat is, amelyben megszületett egy-egy alkotás.

Hírdetés

Sokszor még a liturgikus ötvöstárgyak felhasználói sincsenek tisztában azzal, hogy milyen lelkiséggel és az évszázadok alatt lerakódott mesterségbeli tudással, belső, rejtett tartalmakkal jönnek létre ezek a műtárgyak. A „Békességet hagyok rátok” (Jn 14,27) kiállítással ezt a hiányt szeretné pótolni Serbakow Tibor – olvashatjuk az ötvösművész tárlatot kísérő ajánlójában.

*

Serbakow Tibor 1989-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, később a Janus Pannonius Tudományegyetemen folytatott mestertanulmányokat szobrászatszakon. A római katolikus templomok számára készített alkotásai a hagyományos ötvöstechnikák tiszteletét, valamint a részletek aprólékos kidolgozását tükrözik. 

Az ötvösművész munkáiból nyílt kiállításon egy olyan kortárs művész munkássága tárul elénk, aki egyszerre tartja szem előtt az egyházi és liturgikus előírásokat, ugyanakkor művei magukon hordozzák a művész személyiségének jegyeit is.

A bátai Szent Vér-kegyhely ereklyetartója mellett a művész nevéhez fűződik a bátai bazilika liturgikus terének, így az oltár és a papi székek megtervezése is. Ötvösmunkái és alkotásai – a teljesség igénye nélkül – megtalálhatóak Pécs több templomában, köztük a székesegyházban, továbbá Vásárosdombó és Magyarszék templomaiban, de a Veszprémi Főegyházmegye és a Kaposvári Egyházmegye templomait is gazdagítják.

Az ünnepélyes megnyitón orgonán közreműködött Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész, a pécsi székesegyház zenei igazgatója.

A Serbakow Tibor munkáit bemutató kiállítás 2024. január 14-ig látogatható a pécsi székesegyház Jézus Szíve kápolnájában. 

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »