A munkaügyi miniszter elutasítja a 13. havi nyugdíj eltörlésére és a nyugdíjak megadóztatására irányuló javaslatot

A munkaügyi miniszter elutasítja a 13. havi nyugdíj eltörlésére és a nyugdíjak megadóztatására irányuló javaslatot

Az SZK Munka-, Szociális és Családügyi Minisztériuma határozottan elutasítja a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ajánlását, mely a 13. havi nyugdíj eltörlését és a nyugdíjak megadóztatását javasolja.

„Ezeket a javaslatokat veszélyesnek és elfogadhatatlannak tartjuk. Nem engedhetjük meg, hogy az államháztartás konszolidációjára, melyet az előttünk regnáló kormányok tettek tönkre, azok az emberek fizessenek rá, akiknek az egyedüli bevételük a nyugdíjuk, amiért egész életükben dolgoztak“ – jelentette ki a munkaügyi tárca államtitkára, Branislav Ondruš.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ajánlása, miszerint a kormány szüntesse meg a 13. havi nyugdíjak kifizetését egyes nyugdíjasoknak, a realitástól való elszakadást és a nyugdíjasok létszükségleteinek figyelmen kívül hagyását jelenti.

Egyúttal biztosított minden nyugdíjjogosultat, nemcsak az öregségi, hanem a rokkantsági, özvegyi vagy árvasági nyugdíjban részesülőket is, hogy a munkaügyi minisztérium semmit nem változtat a rendes és igazságos 13. havi nyugdíj kifizetésére vonatkozó javaslatán, és mindent megtesz annak érdekében, hogy azt a parlament jóváhagyja.

Hírdetés

„A nyugdíjak megadóztatására vonatkozó javaslatot soha nem terjesztünk be, semmilyen formában nem készítünk elő, ez csak a külföldi politikusok felesleges és értelmetlen szónoki gyakorlata marad“ – hangsúlyozta. Ezzel kapcsolatban

„Kellőképpen ellenállók és elszántak vagyunk az ilyen értelmetlen nyomásgyakorlással szemben. Az a lehetőség, hogy az édesanyák vagy az édesapák otthon maradhatnak és maguk gondoskodhatnak háromévesnél kisebb gyermekeikről, fontos szociális vívmány a fiatal családok számára, amit semmiképpen sem veszünk el tőlük“ – tette hozzá Branislav Ondruš.

Elutasította azt az állítást, hogy a három éven át tartó gyermekgondozási szabadság csökkentené a nők munkapiaci esélyeit. „Semmilyen hiteles bizonyítékok nincsenek erre, mivel a nálunk bevezetett gyermekgondozási szabadság lehetővé teszi mindkét szülőnek, hogy rugalmasan megossza a kisgyermekről való gondoskodás feladatait, szabadon eldönthetik, hogy a munka és a kisgyermekekről való gondoskodás kombinációjának melyik formáját tartják megfelelőnek“ – vázolta az államtitkár.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »