A múltat végképp eltörölni!?

A múltat végképp eltörölni!?

Brüsszelben az agymosás, a nemzeti, emberi értékek általános eltörlésére való elszánt igyekezet terén lassan túlhaladják, de legalábbis utolérik a kommunista idők begyöpösödött ideológusait. Január 17-én az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadták az európai történelmi tudatról szóló jelentést. A cím hallatán legyintve tovább is lapozhatnánk, holott annak tartalma egyáltalán nem olyan ártalmatlan, mint amilyennek első látásra tűnhet. Mindez a múltunk, a történelmünk értelmezésének befolyásolására tett körmönfont kísérlet, méghozzá a legdurvább uniformizálás szintjén.

A lényege, hogy szakadjunk el a nemzetünk történelmétől, nagyjainktól, népünk dicső és fájdalmas eseményeitől, ne merengjünk a múlton, engedjük el gyökereinket, nemzeti identitásunkat, mert szerintük „a történelmi emlékezet velejárója egy bizonyos fokú szubjektivitás, hiszen azt, hogy mire emlékezzünk, és hogyan értelmezzük a múltat, szükségszerűen értékítéletek segítségével tudjuk eldönteni”. Mindennek elkerülése érdekében

Enélkül és a kritikus történelmi tudat nélkül az európaiak szerintük „nem érthetik meg múltjukat, nem birkózhatnak meg vele, nem viszonyulhatnak magabiztosan a jelenhez, és nem munkálkodhatnak a közös jövőn.” Nos ezt olvasván Lenin elvtárs is elégedetten bólogatna, hiszen ehhez hasonló maszlaggal próbálták a szovjet kommunisták uniformizálni a Szovjetunióba beolvasztott országok, régiók nemzeteit, azzal a felkiáltással, hogy egyesüljön a munkásosztály, nemzetiségtől függetlenül. Vagy ahogy az ugyancsak kommunista Lukács György írta volt:. „A nemzet ugyanis a tőkés fejlődés meghatározott szakaszának ideológiai kifejeződése, amely e szakasz elmúltával feltétlenül elveszti ideológiai jelentőségét”.

De nézzük tovább, mint is ajánlanak a brüsszeli nagyokosok nemzeti történelmünk ismeretének „veszélyei” helyett: „Az európai nemzetek és államok változatos és gyakran egymásnak ellentmondó történelme miatt a történelemmel politikai szinten foglalkozni nehéz és potenciálisan veszélyes vállalkozás”. Helyette viszont rögtön ott a brüsszeli recept: „Közösen törekedjünk a demokratikus és befogadó társadalmak megvalósítására az Unióban és világszerte.”

Az EP „felhívja a bizottságot és a tagállamokat, hogy többek között az uniós jogállamisági mechanizmus révén védjék meg azokat a szabadságokat, amelyek jelenleg veszélynek vannak kitéve, különösen az emlékezettörvényekkel való visszaélés esetei miatt“.
Nos, ha ezt boldogult Orwell megélhette volna, bár a nevéhez fűződő gondolatbűn kifejezés bizonyítja, hogy ha meg nem is érte, de mindenképp a jövőbe látott, s nemcsak a kommunizmus korszakáig, hanem azon túl is, hiszen ezen szöveg alapján is teljesen világos, hogy

Hírdetés

De menjünk csak tovább: „az EP felhívja a tagállamokat, hogy aktualizálják a jelenlegi iskolai tanterveiket annak érdekében, hogy a nemzeti történelmek helyett az európai és a globális történelemre, az európai történelmi tudat fejlesztésére kerüljön át a hangsúly”. Az EP „úgy véli, hogy a sovinizmus, a nemi sztereotípiák, a hatalmi aszimmetriák és a strukturális egyenlőtlenségek mélyen gyökereznek az európai történelemben, és sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a történelemtanítás terén hiányzik a kellően multikulturális és a nemek közötti egyenlőséget figyelembe vevő megközelítés“.

Az EP szerint tehát egy „kritikus történelmi tudat” kialakítására kell törekedni, minden nemzedékről nemzedékre átörökített hagyományt és értéket a szemétre dobni, elavulttá, túlhaladottá, veszélyessé nyilvánítani. A „nemzeti történelmek helyett az európai és a globális történelemre való koncentrálás“ megfosztaná a nemzeti közösségeket a közös történelem, a közös múlt, a nemzet nagyjai, dicsőséges tettei és fájdalmas veszteségei élményétől és az ebből meríthető erőtől és identitástudattól.

Az pedig, hogy „a tudásátadás helyett a reflexiót és a vitát részesítik előnyben”, egyenesen hajmeresztő, hiszen lényege, hogy nem kell a tömegeket tudással felvértezni, mert csak a baj forrása, az a jó, ha megfelelő ismeretek hiányában könnyen befolyásolhatók. Az pedig, hogy „demokratikus és befogadó társadalmak” előmozdítását szorgalmazza, immár

A brüsszeli elit most épp azon dolgozik, hogy a magyar, szlovák, cseh és más nemzeti öntudattal és identitástudattal rendelkező emberek helyett megformálja a globális, internacionalista, európai tudattal vagy inkább tudattalannal rendelkező gyökértelen, képlékeny, befolyásolható embert. S ez a legsötétebb jövő lenne, ha a józan ész nem kerekedik felül.

(NZS/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »