A moldovai parlament a moszkvai nagykövetet jelöli miniszterelnöknek az államfő jelöltje ellenében

A moldovai parlament a moszkvai nagykövetet jelöli miniszterelnöknek az államfő jelöltje ellenében

A moldovai parlament Vladimir Golovatiuc moszkvai nagykövetet jelölte csütörtökön miniszterelnöknek az államfő jelöltje ellenében.

Ez tovább fokozza a szembenállást Maia Sandu Európa-párti államfő és a parlament között, ahol az Igor Dodon volt államfőhöz hű Oroszország-barát honatyák vannak csekély túlsúlyban.

Közvetlenül Dodon bejelentése előtt pártja közölte, hogy a kormány beiktatásához szükséges parlamenti többséget alakított, amelyhez csatlakoztak a Moldováért (Pentru Moldova) parlamenti csoport képviselői is. Kérték Sandut, hogy kezdjen egyeztetéseket az új jelölt személyéről.

Hírdetés

A nagykövet korábban a PSRM színeiben volt képviselő, és a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságát vezette.

Sandut tavaly novemberben választották meg elnöknek, de a parlamentben Dodon hívei maradtak többségben. Sandu azzal vádolja a parlamentet, hogy szabotálja a munkáját, ezért előrehozott választást követel. Az előrehozott választás megtartását minden politikai erő támogatja, de más-más feltételek mellett. Sandu a parlament azonnal feloszlatását akarja, Dodon szocialistái viszont először átmeneti kormány megalakítását tartják szükségesnek a válsághelyzet megoldásához.

Moldovában évek óta ingatag a belpolitikai helyzet, egymást követik a korrupciós botrányok, és a bankrendszerből egymilliárd dollárnak veszett nyoma. Az országnak gyakorlatilag december óta nincsen kormánya, Maia Sandu megválasztása után az oroszbarát Ion Chicu miniszterelnök benyújtotta a lemondását. A kormány irányításával átmeneti jelleggel Aureliu Ciocoi távozó külügyminisztert bízták meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »