A Mindenszentek-templom középkori freskói

A Mindenszentek-templom középkori freskói

Az egykori Liptó vármegyében sok középkori templom található. Kettő közülük kiemelkedik: a hibbei, ahova Balassi Bálintot temették és Nemesludrova Mindenszentek-temploma, amelynek középkori freskói messze földön ismertek.

A nemesludrovai templomot a 13. század utolsó harmadában építették kora gótikus stílusban. Az 1440-es években a huszita bratríkok is elfoglalták, ők építették meg a nyugati tornyát; a 16. században pedig egy déli hajót is építettek hozzá.

A karácsonyi ünnepkör és a passió ciklus 34, festett rámával körülvett képet tartalmaz. A festménysor érdekessége, hogy az egyes jelenetek egymásba hatolnak, sőt van olyan kép, ahol Krisztus két alakban is megjelenik: az utolsó vacsora jelenetét a művész összekapcsolta a lábmosás jelenetével.

A karácsonyi ünnepkör történetéből érdekes jelenet a körülmetélés, amelyet más templomban ritkán látni.

Hírdetés

A passió ciklus képei közül kiemelkedik a keresztvitel, mely itt egy sokalakos kompozíció, de a sírba tétel és a feltámadás jelenete is az internacionális gótika legszebb darabja. 

Különös figyelmet érdemel az utolsó vacsora jelenetét követő egyik kép, amely Júdást ábrázolja, ahogy a bűntudattól gyötörve felakasztja magát.  

A nemesludrovai templom ma a Liptói Múzeumhoz tartozik, és látogatható.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »