A mindennapokat meghatározó fejlesztés készült el Budapesten

A mindennapokat meghatározó fejlesztés készült el Budapesten

A sikeres próbaüzemet követően augusztus végén megkezdte működését a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divízió hulladékátrakó-állomásként üzemelő logisztikai szolgáltatóközpontja – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A központ – egy csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatással és hazai társfinanszírozással megvalósuló projekt részeként – egy korábban használaton kívüli XVIII. kerületi telephelyen épült meg. „Működésével jelentősen hozzájárul a dél-pesti kerületek hulladékgyűjtésből adódó forgalomterhelésének, valamint a hulladékbegyűjtő járművek károsanyag-kibocsátásának mérsékléséhez” – írták.

A közleményben idézték Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettest, aki a beruházás munkahelyteremtő hatását hangsúlyozta, ugyanis

a projekttel 150 új, a zöld gazdaságot erősítő állás jött létre Budapesten.

Kiss Tibor, a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának vezetője jelezte: a projekt sikere és a fenntartható hulladékgazdálkodás szempontjából egyaránt fontos, hogy a jövőben minél többen vegyék igénybe a hulladékudvarokat is.

A tájékoztatás szerint a fővárosi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója több mint 960 ezer budapesti háztartás, csaknem 30 ezer gazdálkodó szervezet, valamint az agglomerációban további 150 ezer ember hulladékát kezeli.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Az FKF csak Budapesten évente mintegy 700 ezer tonna települési szilárd hulladékot gyűjt be

– írták.

Karácsony Gergely főpolgármester fotós posztja az átadásról:

A logisztikai és szolgáltatóközpont éves szinten 110 ezer tonna kommunális hulladék átrakását teszi lehetővé teljesen zárt, bűz- és pormentes technológiával, alacsony zajkibocsátás mellett. A technológiával

egy tömörített hulladékot szállító pótkocsiba 2,5-3 hulladékgyűjtő jármű rakományát tudják elhelyezni,

így a kukásautók visszatérhetnek az utcákba, a tömörített hulladékot pedig kamionokkal szállítják tovább a kezelés helyszínére.

Hozzátették: a központ egy hulladékudvarnak is helyet ad, ahol mások mellett lomhulladékok, bontási törmelékek, elektromos és elektronikai hulladékok is leadhatók.

Kitértek arra is, hogy a projekt részeként nyitottak meg a Szemléletformáló és Újrahasználati Központok a XV. és a XVIII. kerületben, és szereztek be a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe egy lomdaráló és egy fémleválasztó berendezést.

A hosszú távú projekt az év végén zárul, amikor utolsó elemként üzembe helyeznek egy hulladékválogató művet – tájékoztattak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »