A MiG-29 vadászgépek átadása Ukrajnának alkotmányjogi és etikai problémát jelent

A MiG-29 vadászgépek átadása Ukrajnának alkotmányjogi és etikai problémát jelent

A közszolgálati RTVS Szombati párbeszédek című vitaműsorának résztvevői  egyebek mellett a MiG-29 vadászgépek átadásáról is véleményt cseréltek.

Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselő úgy vélekedett, hogy az a mód, ahogy az ügyvezető kormány a MiG-29 vadászgépek átadását tervezi Ukrajnának, alkotmányjogi és etikai problémát is felvet. Szerinte a kabinet hivatkozása a kétoldalú szerződésre, amely „rendezi” az alkotmányosságot nem elégséges. A vadászgépek ajándékozása mint hadianyagé katonai jellegű szerződés hatálya alá esik, ezért szükséges a parlamenti jóváhagyás is. Mint megjegyezte, a kormány az emberek többségének véleményével megy szembe, nem veszi tekintetbe a félelmeiket, és erővel rendelkezik a gépek átadásáról.

A vitában résztvevő Tomáš Valášek besorolatlan, de a Progresszív Szlovákia (PS) színeiben politizáló képviselő szerint a kabinet helyesen döntött, sőt ezt már korábban meg kellett volna tennie. Ugyanakkor nem biztos abban, hogy teljesen rendben van-e a döntés jogi háttere. Úgy vélekedett, hogy erről a szlovák bíróságoknak kellene dönteniük és nem érti, hogy a kormány miért nem fordult az Alkotmány Bírósághoz. Mindazonáltal a vadászgépek és általában a harci felszerelések  átadásának a megtagadása alapvető fordulatot jelentene Szlovákia külpolitikájában.

Mint fogalmazott:

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök olyasmit ígért az ukrán államfőnek, ami jogilag tisztázatlan alapokon áll, ráadásul az emberek többségével és az ellenzéki politikai pártok véleményével is szembe megy.”

Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a kabinetnek azokkal a problémákkal kellene foglalkoznia, amelyek az embereket gyötrik.

Hírdetés

A háborús retorikát erőltető Valášek feltette a kérdést, vajon mit jelentene a katonai segítség leállítása és Oroszország győzelme.

Fenyeget bennünket az az eshetőség, hogy orosz győzelem esetén orosz csapatok állomásoznának a határainknál, ami nemcsak biztonsági fenyegetést jelentene, hanem gazdasági visszaesést és a külföldi beruházók távolmaradását is.

Gyimesi megalapozatlannak nevezte a PS képviselőjének kijelentését, ami szerinte nem érvelésnek, inkább érzelmi zsarolásnak tűnik.

A műsorban szó volt a törvényjavaslatok előkészítetlenségéről, valamint a parlamenti elutasításukról is. Tomáš bírálta a helyreállítási terv rosszul megfogalmazott és teljesíthetetlennek tűnő kritériumait.

Valášek attól tart, hogy Szlovákia nem lesz képes lehívni a teljes összeget és a kormány arra kényszerűl, hogy módosítson a célkitűzéseken.

Egy dologban a három vitapartner egyetértett: az ügyvezető kormány képtelen segíteni a növekvő drágaságtól és inflációtól szenvedő embereknek és vállalkozásoknak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »