A mesterségek mellett a természettel összhangban lévő életre nevelnek – ipolyszalkai kézművestáborok három időpontban

A mesterségek mellett a természettel összhangban lévő életre nevelnek – ipolyszalkai kézművestáborok három időpontban

Jól jön ebben a dráguló világban, hogy mi is el tudunk készíteni pár hasznos és szép dolgot, ismerjük a kenyérsütés, a savanyítás, a lekvárfőzés technikáját.

Dickácz Zsuzsanna táborvezető 2000-ben hívta életre az első tábort.

Volt olyan pályázatom, mely a szövésre fókuszált, hogy a régi tudást visszahozzuk a faluba. Ide nem csak felnőttek, de nagyon sok fiatal is eljött. Ezen felbuzdulva szerveztem meg az első kézművestábort fiataloknak. Az idei évad már a 22.”

– avat be Zsuzsa a részletekbe.

Hírdetés

Hozzáteszi, a résztvevők nem csak mesterségbeli tudást sajátítanak el, de megváltozik az élethez, a munkához, a természethez való viszonyuk is. Mindannyiunk feladata visszatérni a természetközeli élethez, amely nyugodt és nem pazarló. A táborlakók megtanulhatják a tartósítás technikáit tartósítószer nélkül, a kenyér készítését – a kovászolástól a dagasztáson át a kemence kifűtéséig. A gyerekkorban elsajátított tudás jó alapokat ad a helyes életmód, táplálkozás kialakításához. A saját maguk által készített dolgokat pedig jobban megbecsüljük.

A tábor bentlakós – a turnusok a padlástéri szobákban lesznek elszállásolva, de aki sátrat hoz, az az udvaron is felverheti. A táborban állandó a felügyelet, a gyerekek esténként elmehetnek a játszóterek valamelyikére vagy fürödni a közeli Ipoly folyóban. Lesz kincskeresés, amely által a megismerkednek a környék földrajzával. A résztvevők 15 mesterséget sajátíthatnak el. A tábort kiállítással zárják, saját alkotásait természetesen mindenki hazaviheti.

A tábor az Ipolymenti Kulturális és Turisztikai Társaság égisze alatt valósul meg. Munkatársaimmal húsz éve dolgozunk együtt. Mind mesterei egy-egy szakmának. Az ételt a tájház konyháján frissen főzzük. Mára olyan fiatal mesterek is jönnek segíteni, akik a táborainkban nevelkedtek. Különlegesség, hogy akinek megtetszik valamelyik mesterség, ennek gyakorlására is lesz mód a jövőben egy a Csoóri Sándor Alaphoz beadott pályázatnak köszönhetően”

– részletezi Dikácz Zsuzsanna.

Bővebb információ a csatolt plakáton. Szeretettel várják a gyerekeket akár egy napra is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »