A mentorálás témáját járja körül az áprilisi Katedra

A mentorálás témáját járja körül az áprilisi Katedra

Az előkészület alatt álló oktatási reform egyik fontos újításával, a tanári mentorok szerepének és feladatainak ismertetésével foglalkozik a Katedra áprilisi lapszáma.

A tematikus blokkot a mentorhálózat kiépítésével megbízott Urbán Péter indítja, aki a mentorálást mint egyéni kísérést, segítő szerepet emeli ki. A vezércikket a mentorálási folyamat elméleti és gyakorlati körüljárása követi: Fáyné Dombi Alice, a magyarországi mentorképzés egyetemi professzora tételesen összefoglalja a mentorpedagógia összetevőit, Berta Tünde, az Innovatív Oktatásért Intézet és a Regionális Mentorközpont igazgatója a mentorok szerepét írja le a pedagógusok munkájában, Lánczos Andrea és Varga Tóth Klára pedig egy esszé, illetve egy interjú révén a saját mentori tapasztalatairól mesél az olvasóknak.

Hírdetés

A kiemelt témakört követően folytatjuk állandó rovatainkat: a Jó gyakorlat rovatban Majer Tímea a fejlesztő értékelés gyakorlati megvalósítására kínál egy kreatív példát, az Adósság törlesztésben ezúttal Apáczai Csere János munkásságát mutatja be Csicsay Alajos, a Pályakezdők rovatban Görözdös Alexandra egy öko-mesekönyv irodalompedagógiai feldolgozását ismerteti, az Environmentális nevelés rovatban Varga Katalin, Jurík Tünde és Tóth Attila egy alsó tagozatosoknak szóló óratervet ismertet a hulladékgazdálkodás témájával kapcsolatban, a Csicsay Alajos vezette Világaink rovat a mezők állat- és növényvilágáról mesél, a Kulturális élmény rovatban Nina Stankovsá egy különleges koncertélményről tudósít, a Hazai iskolák rovat pedig a dunaszerdahelyi Neratovicei Téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolát mutatja be. Ezeken kívül Vincze Virág Kíra a tanárjelöltek szakmai gyakorlatán szerzett pedagógiai tapasztalatait foglalja össze, Katona Nikolas az angol nyelv tanulását segítő digitális eszközöket listázza, Tóth Tibor pedig a Katedra Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos döntőjéről referál. A lapszám végén a felvidéki magyar iskolák életéről tudósítunk, valamint az SZMPSZ pályázati felhívásait közvetítjük.

A digitális folyóirat megjelenését a Kisebbségi Kulturális Alap és a Magyar Tudományos Akadémia támogatja. Az áprilisi lapszám ingyenesen elérhető a folyóirat honlapján.

(Katedra/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »